Olympiáda začala! Českou vlajku nesla Samková, sportovci předvedli ukázkový telemark

9. února 2018·Zprávy·Redakce

Eva Samková jako vlajkonoška české výpravy na ZOH 2018.
(Sean Haffey/Pool Photo via AP)

Zimní olympijské hry v Pchjongčchangu byly oficiálně zahájeny. Korejský prezident Mun Če-in v korejštině přednesl protokolem předepsanou větu. Třiadvacátá zimní olympiáda potrvá do 25. února. Zúčastní se jí rekordních 92 výprav včetně skupiny neutrálních sportovců z Ruska, kteří po vyloučení svého olympijského výboru budou závodit pod olympijskou vlajkou.

Česká výprava v čele s vlajkonoškou Evou Samkovou, olympijskou vítězkou ve snowboardcrossu z her v Soči, při slavnostním zahájení nastoupila na plochu olympijského stadionu v Pchjongčchangu. Při defilé výprav na zahájení 23. zimních olympijských her přišli čeští sportovci podle korejské abecedy jako 66. v pořadí.

Zahajovacího ceremoniálu se zúčastnilo asi pět desítek ze 93 českých reprezentantů, kteří budou závodit v Koreji. Na ploše předvedli ukázkový telemark jako vzpomínku na 50. výročí zlaté olympijské medaile skokana na lyžích Jiřího Rašky.

Reprofoto ČT Sport

Čepici “raškovku”, která toto výročí připomíná v olympijské kolekci, měl vedle členů výpravy na hlavě také v hledišti předseda Senátu Milan Štěch, který je nejvyšší českým politickým představitelem na olympiádě.

 

Tradičně jako první nastoupili Řekové coby zástupci země, která je kolébkou olympijské tradice. Premiéru na zimních hrách budou mít reprezentanti Ekvádoru, Eritrey, Kosova, Malajsie, Nigérie a Singapuru. Celkem je v Koreji rekordních 92 výprav včetně skupiny neutrálních sportovců z Ruska. Nejpočetnější jsou Američané, kteří mají 241 závodníků. Nástup uzavřela pořadatelská Korea, která nastoupila společně s reprezentanty KLDR pod vlajkou symbolizující sjednocení Korejského poloostrova.

 

Pořadatelé se chystali na mrazivý ceremoniál. Nakonec sice v dějišti zimní olympiády nebyly dvacetistupňové mrazy jako v minulých dnech, ale navzdory oteplení trápil diváky studený vítr. Nejotužilejším ze sportovců se ukázal být vlajkonoš oceánského státu Tonga Pita Nikolas Taufatofua, který podobně jako před dvěma lety v Riu nastoupil jen v tradiční sukni s odhalenou horní polovinou těla natřenou olejem. V Riu startoval v taekwondu, tentokrát bude závodit v běhu na lyžích.

Už před začátkem ceremoniálu rozehřívaly publikum dvě skupiny roztleskávaček z komunistické KLDR, které jsou součástí výpravy této izolované země na severu Korejského poloostrova.

 

Sportovci z KLDR předvedli exhibici tradičního bojového umění taekwondo, ale setkali se s chladným přijetím korejského publika. Hlasitě je povzbuzovaly jen severokorejské roztleskávačky.

Zimní olympijské hry potrvají do 25. února. V patnácti sportovních odvětvích se rozdělí 102 sad medailí. Bojovat o ně budou asi 3000 sportovců. Žádná ze soutěží se neuskuteční na stadionu ve tvaru pětiúhelníku, který je určen výhradně pro zahajovací a závěrečný ceremoniál. Po olympijských a paralympijských hrách budou tribuny rozebrány.

Zprávy - další články

Doporučujeme