Opice Elona Muska pomocí čipu v mozku paří videohry

20. dubna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Elon Musk a opička makaka – Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Společnost třetího nejbohatšího člověka na světě, Elona Muska, Neuralink, zveřejnila video, na kterém opice hraje legendární hru Pong. Tu ovládá pouze svými myšlenkami. Tímto chce společnost v budoucnu pomoci lidem, kteří trpí pohybovou paralýzou. Myslí by mohli ovládat například smartphony nebo další podobná zařízení. Informoval o tom server New York Post.

Makak Pager má v obou hemisférách mozku implantovaný čip, který vytváří rozhraní mezi mozkem a videohrou. Vše funguje za pomocí technologie Bluethooth, která vytváří komunikaci mezi člověkem a strojem bez využití jakéhokoli manuálního prvku. Zařízení je implantováno v jedné rovině s lebkou a nabíjí se bezdrátově. Takže vypadáte a cítíte se naprosto skvěle,” napsal k jednomu z příspěvku na Twitteru Musk.

Čip opici vědci implantovali zhruba před šesti týdny. Na zveřejněném videu pak Pager hraje známou hru Pong. Nejprve makak ovládá hru přes joystick. Kurzorem se musí dostat do rozsvíceného políčka a pokud se mu to podaří, dostane skrz hadičku za odměnu banánový koktejl.

Během první hry čip monitoruje mozkovou aktivitu a záznam zasílá zpět do počítače. Následně se analyzuje to, co mozek opice dělá, když pohne paží. Jakmile se pak joystick odpojí, makak dokáže hru kontrolovat pomocí signálů, které čip z mozku vysílá.

Musk na Twitteru později uvedl, že touto technologií chce jeho společnost Neuralink pomoci lidem s pohybovou paralýzou, aby mohli ovládat například chytré telefony. “Nepochybuji, že tato nová technologie bude do budoucna velmi užitečná. Už jen z důvodu, že tuto technologii Muskova firma nabízí široké veřejnosti,”  uvedl neurovědec Andrew Jackson z univerzity v Newcastlu pro Business Insider.

Co na to Jan Kraus?

Zprávy - další články

Doporučujeme