Opozice: Primátor se při jednání o vládní čtvrti chová arogantně

18. září 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se podle opozičních ODS a ANO při jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) o možné vládní čtvrti v Letňanech chová arogantně. Místo toho by měl vyjednat pro Prahu co nejlepší podmínky a o projektu s předsedou vlády dále jednat. ČTK to ve středu řekli předsedové opozičních zastupitelských klubů Alexandra Udženija (ODS) a Patrik Nacher (ANO). Vláda chce v Letňanech postavit čtvrť pro až 10.000 úředníků. Praha za pozemky požaduje, aby stát postavil vnější silniční okruh a nemocnici a přispěl na vintřní okruh a metro D.

“Arogantní jednání pana primátora, které předvádí, a to i vůči nám jako opozici, tak způsobí, že Praha v budoucnu nedostane od státu ani korunu. Zodpovědný primátor by si měl sednout a vyjednat co nejlepší podmínky. On by se měl především starat o to, aby pro město získal co nejvíc peněz,” řekla Udženija.

“Bojovému postoji primátora upřímně nerozumím. Jednání jej asi zastihlo v rozpoložení, kdy bojuje proti všem, včetně svých koaličních partnerů (Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu), ať už šlo o mýtné nebo daň z nemovitosti, jinak jeho postoji nerozumím,” řekl Nacher.

Stát přišel podle Nachera s návrhem, který je výhodný pro obě strany. Podobnou cestou se podle něj vydaly i další metropole. “Je to trend, který zlepšuje chod státních úřadů a uvolňuje provoz v centru,” řekl. Kromě budov pro úředníky by podle něj v Letňanech vznikly i byty a občanská vybavenost. “Je to win-win situace,” dodal.

O stavbě vládní čtvrti by mělo vedení města s premiérem a vládou jednat. “Má se o tom nejdříve jednat a mluvit o tom, jak by to vůbec vypadalo, co by tam vzniklo. Ale ne stylem, kterým to dělá pan primátor,” řekla Udženija.

Babiš dnes při návštěvě Ústeckého kraje řekl, že projekt úřednické čtvrti bude pokračovat. Nehodlá ale už jednat s Hřibem, nýbrž obešle pražské radní. Z jednání s Hřibem má člověk podle Babiše jen psychické trauma, řekl premiér. Primátor po úterním jednání s premiérem prohlásil, že Praha kvůli plánované úřednické čtvrti v Letňanech nedostane od státu vůbec nic. Babiš to dnes odmítl.

Letňany považuje vláda za nejvhodnější variantu kvůli tomu, že tam lze umístit až 10.000 zaměstnanců a metropolitní plán tam umožňuje stavět administrativní budovy. Úřad vlády argumentuje i dobrou dopravní dostupností na konečné trasy metra C.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme