Opuštěná fenka z Ruska může opět chodit! Dostala protézy z 3D tiskárny

23. listopadu 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Fenka Monika. (Foto: IG Страничка помощи животным)

Původně opuštěná a týraná ruská fenka Monika může zase běhat, a to díky úsilí dobrovolníků a novosibirskému veterináři, který jí při náročné a nákladné operaci financované z internetové sbírky nasadil protézy na všechny čtyři nohy. Moničiny nové nohy byly vytištěny na 3D tiskárně, jsou zhotoveny z titanové slitiny a potaženy speciální vrstvou, díky níž implantát vypadá jako skutečná kost, uvedl server Meduza.

Monika podstoupila operaci před dvěma týdny a zatím je ještě unavená a bojácná, měla ale obrovské štěstí. Když ji totiž objevili v prosinci 2020 v lese v Krasnodaru na jihozápadě Ruska, měla místo nohou jen zkrvavené rány.

View this post on Instagram

A post shared by Страничка помощи животным🐱🐶🐾 (@zoo_sos_krd)

Nikdo neví, co se jí stalo, ale dobrovolníci mají za to, že jí někdo krutý nohy uřízl,” sdělil agentuře AFP Sergej Gorškov, 33letý veterinář, který stojí za úspěšnou operací.

Taková zvířata jsou obvykle utrácena, ale krasnodarští ochránci zvířat udělali pro Moniku všechno, co bylo v jejich silách. Dobrovolníci zjistili všechny potřebné informace, vybrali peníze na protézy a spojili se s Gorškovem, který již dříve provedl stejnou operaci u dvou koček. Než fenku poslali do sibiřského Novosibirsku, cvičili s ní několik měsíců v bazénu, aby neztloustla.

Zprávy - další články

Doporučujeme