Oslava 100. výročí Československa v americkém Chicagu bude bez Zemana

7. srpna 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

V americkém Chicagu se v září budou konat oslavy 100. výročí založení Československa. Česká diplomacie však hledá vrcholného zástupce domácí politiky, který se akce zúčastní.

Oslavy v Chicagu, které připravuji, zařadilo ministerstvo zahraničí mezi jedny z nejvýznamnějších a je na nich plánovaná účast někoho z vysokých ústavních činitelů. V tuto chvíli není rozhodnuto, kdo delegaci v Chicagu povede,” uvedl pro Seznam Zprávy generální konzul v Chicagu Bořek Lizec.

Jak server uvedl, podle informací se měl oslav ve třetím největším americkém městě zúčastnit český prezident Miloš Zeman, jenž by se tam přemístil z New Yorku, kde bude v září probíhat shromáždění OSN. Zeman však zvolil jinou variantu – návštěvu Německa a Izraele.

Ze Zemanovy návštěvy však nebyl ani příliš nadšený starosta Chicaga Emanuel Rahm, jenž byl personální šéf v Bílém domě za úřadování prezidenta Baracka Obamy.

Místo prezidenta by se měl na akci objevit jiný vrcholný zástupce z politiky. Spekuluje se o premiérovi Andreji Babišovi, ale vzhledem k tomu, že v září bude vrcholit kampaň senátních a komunálních voleb, je jeho účast málo pravděpodobná.

Chicago je častou destinací českých občanů, kteří se do USA stěhují. Ve městě působil coby profesor první prezident Československa, Tomáš Garrigue Masaryk, jemuž se založením československého státu pomohli i jeho američtí přátelé.

Zprávy - další články

Doporučujeme