Oslíci na Santorini trpí pod tlustými turisty: Žijí v otřesných podmínkách

31. července 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Reprofoto Youtube

Na první pohled se pro neznalého člověka nejedná o nic zvláštního. Na řecký ostrov Santorini pravidelně míří řada turistů a velká část z nich si touží na vlastní kůži vyzkoušet místní tradiční dopravní prostředek - osedlané oslíky. Málokdo z nich už však řeší, v jakých podmínkách zvířata vlastně žijí. 

Osli to na ostrově rozhodně nemají jednoduché. Ačkoli odborníci varují, že by měli nosit maximálně 20 % své tělesné hmotnosti, což je kolem 50 kg, zvířata běžně nosí i dvojnásobek. Pracují celý den až do úmoru na rozpáleném slunci bez vody, stínu i jídla. Pod ocáskem mají často provlečenou plastovou úchytku, která má zajistit, aby sedlo s nezkušeným turistou nepadalo a neklouzalo – zvíře však tento mechanismus kolikrát odře až do masa.

Turisté navíc nebývají žádní drobci. V posledních letech je na světě čím dál více lidí trpících obezitou a zvlášť ve vyspělých zemích se průměrná váha stále zvyšuje. Drobní oslíci, kteří před mnoha lety vozili štíhlé vesničany, dnes na obtloustlé turisty už přestávají stačit. Místním podnikatelům proto nezbylo než začít osly křížit s mulami, aby zvýšili jejich výdrž.

Pomoci se zuboženým oslům snaží například Christina Kaloudi, která na ostrově provozuje útulek pro vysloužilá a zraněná zvířata. Ani provoz podobného zařízení však nezaručuje, že se osli alespoň na stará kolena dostanou do dobrých rukou. Podle Kaloudi někteří obchodníci vysloužilá zvířata s klidem uvážou jen tak někde ke stromu a nechají je svému osudu. Jiní dokonce neváhají osla shodit ze srázu, aby ušetřili za jeho utracení.

Zprávy - další články

Doporučujeme