Otevřela se očkovací centra bez registrace. Zájemci čekali hodiny, soutěží se o iPhone či o tenisky

12. července 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová·ČTK

Foto: Správa železnic

Na otevření očkovacího centra proti covidu-19, kde není nutná předchozí registrace, čekala ráno v nákupním centru na pražském Chodově skoro stovka lidí, někteří i dvě hodiny. Pro některé čekající to bylo jednodušší než registrovat se přes internet, jiní chtěli vyhrát mobil či tenisky, o které se bude losovat, řekli ČTK. Další podobné centrum se v pondělí dopoledne otevřelo ještě na hlavním nádraží.

“Doufejme, že od 1. září se vrátí do škol naše děti a že budeme fungovat normálně. Jediné řešení je očkování, žádné jiné neexistuje,” řekl při otevření premiér Andrej Babiš (ANO). Připomněl, že v současné době jsou z veřejného zdravotního pojištění hrazeny měsíčně čtyři antigenní testy a dva PCR. “Ale je velký předpoklad, že se to změní a že stát to nebude platit,”dodal.

Na Chodově lidé dostanou dvě dávky vakcíny od firmy Pfizer/BioNTech, očkovat se mohou všichni starší 16 let. Otevřeno je každý den, v pracovní dny od 10:00 do 20:00, o víkendu skončí v 19:00. Na nádraží se bude očkovat jednodávkovou vakcínou od společnosti Johnson & Johnson, otevřeno bude denně od 12:00 do 19:00. Podle Babiše se budou podobná centra otevírat i na dalších místech v Praze.

První i druhá dávka

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) bude možné nechat si aplikovat první dávku očkování v nákupním centru a pro druhou se registrovat jinde, třeba v místě svého bydliště pro mimopražské. Lidé si mohou v centru také nechat podat druhou dávku.

“Ta možnost tady je, ale není to úplně to, co bychom preferovali. Ideální pro nás je, aby přišel na druhou na stejné místo. Ale pokud přijde i bez registrace na druhou dávku, tak ho kolegové určitě neodmítnou a naočkují ho,” dodal.

“Cílem je, abychom skutečně oslovili takzvaně kolemjdoucí. Kteří půjdou třeba na nákup a rozhodnou se očkovat,” řekl k tomu ministr Vojtěch. Také proto se podle něj rozhodlo v těchto centrech pilotně vyzkoušet losování o ceny. Cílí na mladou generaci.

Výhry cílí na mladou generaci

“Víme, že největší problém, kde je nejmenší proočkovanost, je mladší generace, jsou to lidé od 16 do 30 let. Volba výher je tak cílená na tuto generaci, ale samozřejmě může přijít kdokoliv,”vysvětlil Vojtěch. Jednou týdně se mezi očkovanými bude losovat o mobilní telefon iPhone 12, jednou denně o tenisky Converse nebo poukazy na herní platformu Steam.

Zásadní podle něj je, aby se vytvořila kolektivní imunita, což je jediné řešení, aby se nemusely zavírat obchody, služby nebo celá společnost. Jeho projev i projev premiéra pokřikováním narušovalo několik lidí, kteří odmítali očkování a protiepidemická opatření. Na místo se dostavili dva policisté, ale nezasahovali. Pro zájemce o očkování se centrum otevřelo až zhruba půl hodiny po avizovaném začátku.

Do soboty bylo v Česku alespoň jednou dávkou očkováno téměř 49 procent populace, dokončené očkování má asi 35 procent lidí. Zatímco mezi seniory nad 70 let je alespoň jednou dávkou očkováno přes 80 procent populace, u třicátníků je to méně než 40 procent a v nižších věkových skupinách ještě méně. Nízká proočkovanost a více sociálních kontaktů stojí podle odborníků i za nárůstem počtu nových případů, které se objevují zejména mezi mladými ve věku 16 až 29 let.

Zprávy - další články

Doporučujeme