Otřesné! Policie na Jesenicku kvůli podezření z týrání zajistila 40 psů

10. října 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Téměř čtyři desítky psů zajistili kvůli podezření z týrání zvířat policisté v jednom z domů ve Zlatých Horách na Jesenicku. Psy zajistili během domovní prohlídky, řekla ve čtvrtek ČTK policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová. Policisté zvířata odebrali ve středu, podle starosty Zlatých Hor Milana Ráce byly však problémy s chovatelkou psů dlouhodobé. Podle zjištění ČTK nebyl dosud nikdo obviněn, vyšetřování je zatím na počátku.

“V rámci trestního řízení vedeného pro podezření ze spáchání přečinu týrání zvířat provedli policisté domovní prohlídku domu, během které zajistili téměř 40 psů. Na místě s kriminalisty spolupracovali také pracovníci Státní veterinární správy,” uvedla policejní mluvčí. Kam byla zvířata převezena, nechtěli policisté upřesnit, zajistili jim však potřebnou péči.

Na případ ve středu upozornil Deník, podle něj Krajská veterinární správa pro Olomoucký kraj kontrolovala chovatelskou stanici kříženců jorkšírského teriéra ve Zlatých Horách za poslední tři roky opakovaně.

Starosta Zlatých Hor Rác dnes ČTK řekl, že problémy s chovatelkou byly delší dobu. “Táhne se to již dlouho, pokud si dobře pamatuji, tak zhruba pět nebo šest let, kdy se paní přestěhovala do Zlatých Hor a koupila zde nemovitost. Zápach, ale i hluk obtěžoval několik let sousedy. Jsem rád, že se to podařilo vyřešit,” uvedl. Podle něj se mluvilo o tom, že chovatelka tam jednu dobu měla až 70 psů.

Pět let vězení

Za týrání zvířat je trestní sazba až pět let. Trest se odvíjí podle toho, zda jsou zvířata týrána trýznivě či zda pachatel způsobí týranému zvířeti takovým činem smrt nebo trvalé následky na zdraví. Vyšší trest v rozmezí jednoho až pěti let je v případě, pokud čin spáchá na větším počtu zvířat.

Zprávy - další články

Doporučujeme