Matku soudí za vraždu novorozence. Hrozí jí doživotí

1. března 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Až doživotní trest hrozí třicetileté ženě z Plzně, která od čtvrtka u krajského soudu čelí obžalobě z vraždy svého novorozeného syna. Loni v červenci sama doma porodila donošeného, plně životaschopného chlapečka. Kromě muže, kterého označila za otce dítěte, o těhotenství nikomu neřekla. Obžaloba jí dává za vinu, že nechtěné dítě po porodu hrubým násilím zranila na hlavičce a plánovala ho dát do igelitového pytle a vyhodit do kontejneru.

Ženu ale v koupelně našla její matka a stále ještě plačící dítě odvezla do babyboxu v centru města. Miminko bylo v kritickém stavu a následující den v nemocnici na otok mozku po těžkém zranění hlavy zemřelo. Ženu, která má už sedmiletého syna, policie krátce nato vypátrala a obvinila. U soudu dnes řekla, že neudělala to, z čeho ji obžaloba viní.

Předtím na policii vypověděla, že otec dítěte není její stálý partner, ale známý, s nímž měla občasný nechráněný styk. Genetické testy později prokázaly, že muž nebyl otcem. Žena nechodila k lékaři, o těhotenství věděla jen proto, že nedostala menstruaci a trochu ji narostlo břicho. Nevěděla ani, kdy má termín porodu. Údajně počítala s tím, že dítě dá známé ženě v zahraničí, která nemohla mít vlastní děti. Alternativou bylo nechat po porodu dítě v porodnici k adopci nebo ho dát do babyboxu. Domácí porod 23. července ji prý překvapil, čekala ho později.

Popsala, jak v koupelně během půlhodiny porodila dítě na župan položený na zemi. Řekla, že ho nijak nezranila, ale ani se o něj postarala. Nedotkla se ho, nepodívala se na něj, ani nezjistila, že je to chlapec. Do koupelny později vešla její matka. Žena jí řekla, ať dítě odveze do babyboxu.

Obžalovaná uvedla, že si neumí vysvětlit, kde či jak mohlo dítě utrpět tak těžká zranění. “Nevím, nemám ani žádnou teorii, neumím si to představit. Nevím, jestli se mamině s ním něco po cestě do babyboxu stalo,” řekla dnes u soudu. I když s matkou a synem žije v bytě 1+1, s matkou nemá dobrý vztah. Její matka u soudu také odmítla vypovídat.

Na policii dříve řekla, že dcera nepracuje, celý den je doma, o jejího prvního syna se také musí starat ona. O dceřině těhotenství nevěděla. Když zjistila, že dcera porodila dítě, odvezla ho do babyboxu. Dítě bylo zabalené v textilu, celou cestu v autě, když ho měla položené na přední sedačce, slabě plakalo. Miminku prý neublížila, vyloučila také, že by se mohlo zranit při převozu.

V neděli 23. července se v plzeňském babyboxu během tří hodin nezávisle na sobě objevili dva novorození chlapci. Jedno dítě bylo v pořádku, druhé těžce zraněné.

Dnešní jednání není jediný případ, kdy se soud v Plzni zabýval vraždou novorozeného dítěte. V roce 2016 poslal na 19 let do vězení ženu ze Slovenska, která porodila děvčátko na ubytovně v Tachově a pak ho hrubým násilím usmrtila. Vrchní soud jí trest o tři roky snížil. V dohledné době by se měl zřejmě k soudu dostat také druhý plzeňský loňský případ ženy obžalované z vraždy novorozené dcerky.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme