Otužilec z Třebíče: Otužování se není třeba bát ani v této době

20. prosince 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová·ČTK

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Otužování se není potřeba bát ani v nynější době koronaviru, míní předseda třebíčského Klubu ledních medvědů Zdeněk Mikoláš. Řada lidí to podle něj už pochopila. Při 11. ročníku propagačního plavání v centru Třebíče jich v neděli vstoupilo do řeky osm desítek, mezi nimi dva cizinci. Kvůli protiepidemickým opatřením byla akce kratší, plavci měli dané rozestupy a diváci je mohli sledovat jen z protějšího břehu.

Zrušené bylo vystoupení country skupiny, plavci tentokrát přišli o zázemí vytopené vodácké klubovny. Přesto by dnešní podmračené počasí s teplotou kolem nuly vyměnili za pořádnou zimu. “My bychom uvítali sníh a led,” řekl Mikoláš.

Klub otužilců v Třebíči funguje od října 2010, teď má 45 členů. Propagační plavání pořádá pravidelně poslední sobotu před Vánocemi. Se zájemci se podle Mikoláše poslední dobou roztrhl pytel, i když každý nemá odvahu ukázat se na veřejnosti. “Mám informace, že i soukromé otužování se docela rozmohlo,”uvedl.

O tom, že popularita otužování roste, se Mikoláš přesvědčil také doma. Sám se pravidelně otužuje 12 let, ale jeho manželka prý prohlašovala, že ji do studené vody nikdo nedostane. “Tak od letošního roku plave a zvládá to bez problémů,” řekl.

Revma ho netrápí

Podle Mikoláše se nevyplňuje to, co třebíčským otužilcům na začátku někteří předpovídali, totiž že dostanou revma. “Neznám žádného otužilce, který by si naříkal na klouby nebo že nemůže otočit hlavu, protože ho ofoukl průvan,”tvrdí.

Zájemcům o plavání ve studené vodě Mikoláš doporučil, aby se nekoupali sami. Obzvlášť při zimním plavání ve volné vodě je podle něj také dobré používat bezpečnostní nafukovací bójky.

Zprávy - další články

Doporučujeme