Ovlivňoval kancléř Mynář soudní řízení? Soudcům prý naznačoval, co by si přál prezident Zeman

7. ledna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Prezident Miloš Zeman. Vlevo je kancléř Vratislav Mynář. Foto: ČTK

Podle informací týdeníku Respekt hradní kancléř Vratislav Mynář kontaktoval soudce Ústavního soudu, Městského soudu a Nejvyššího správního soudu a pokusil se získat informace k případům. Soudce také informoval o tom, jaký výsledek by se líbil prezidentu republiky Miloši Zemanovi.

Miloš Zeman byl jedním z kritiků služebního zákona, který parlamentem prošel v roce 2014. Jako prezident proto zákon vetoval. Jenže poslanci nakonec Zemanovo veto přehlasovali a zákon byl přijat. To se prezidentovi nelíbilo a dal podnět k Ústavnímu soudu, který však prezidentovi za pravdu nedal.

V té době se podle Respektu Mynář, hradní kancléř, sešel s jedním ze soudců Ústavního soudu Vojtěchem Šimíčkem. Týdeník se odkazuje na zdroje z justičních kruhů, které se shodují, že Mynář požádal Šimíčka o schůzku, na které na něj apeloval, aby hlasoval pro úplné zrušení zákona nebo některých částí. “Kancléř Vratislav Mynář na první schůzce naznačil, jaké rozhodnutí by se panu prezidentovi ve věci služebního zákona líbilo,” potvrdil týdeníku Vojtěch Šimíček.

Že bych dělal něco takového, to si nedovedu představit, je to něco neuvěřitelného. Vypadá to jako vytváření určitého tlaku na soudce,” uvedl pro týdeník bývalý hradní kancléř Václava Havla Luboš Dobrovský, jenž spolu s dalšími někdejšími kancléři považují chování Vratislava Mynáře, jenž stále nemá bezpečnostní prověrku, za neslýchané.

Zprávy - další články

Doporučujeme