Padlí vojáci budou povýšeni do hodností štábních praporčíků

7. srpna 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Facebook / Armáda České republiky

Čeští vojáci, kteří v neděli padli v Afghánistánu, budou povýšeni do hodností štábních praporčíků. Návrh náčelníka generálního štábu Aleše Opaty schválil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Na tiskové konferenci to v úterý řekl první zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Baloun. Letoun pro ostatky tří vojáků odletí z Česka v úterý večer. Vrátí se ve středu odpoledne, nad Českem ho doprovodí stíhací letouny Gripen. Na ruzyňském letišti přistane v 16:15.

Smutečního aktu na letišti se zúčastní rodiny padlých, prezident Miloš Zeman a další ústavní a vládní činitelé, řekl Baloun. Přítomni budou i zástupci armády a 42. mechanizovaného praporu z Tábora, kde padlí vojáci sloužili.

Po vyzvednutí z letadla převeze těla vojáků kolona, kterou doprovodí Hradní stráž a Vojenská policie. Lidé budou moci vzdát vojákům poctu po cestě, která povede přes Evropskou třídu a Vítězné náměstí.

Při útoku sebevražedného atentátníka zemřel rotný Martin Marcin (†36) a desátníci Kamil Beneš (†28) a Patrik Štěpánek (†25). Povýšeni budou posmrtně do nejvyšší praporčické hodnosti.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme