Pamatujete si na naolejovaného vlajkonoše z Ria? Splnil si sen, poběží za Tongu na lyžích

22. ledna 2018·Zprávy·Redakce

Poprvé v historii vyšle polynéské souostroví Tonga na zimní olympijské hry běžce na lyžích. Pita Taufatofua však nebude pod pěti kruhy nováčkem. Čtyřiatřicetiletý závodník startoval v roce 2016 v Riu de Janeiro v taekwondu a stal se jednou z tváří her díky roli vlajkonoše při slavnostním zahájení. Na ploše stadionu vedl výpravu oblečen pouze v tradiční rohoži s mocně naolejovanou horní polovinou těla, čímž zaujal fanoušky po celém světě.

V Riu vypadl hned v prvním kole, už tehdy ale mluvil o tom, že se chce v Pchjongčchangu představit jako lyžař. Ačkoli reprezentuje souostroví v jižním Pacifiku, kde není po sněhu ani památky, dokázal svůj cíl naplnit. Po několika marných pokusech se mu povedlo o víkendu na poslední chvíli splnit kvalifikační kritéria na Islandu, kde doběhl šestý mezi devíti účastníky v závodu na 10 km volnou technikou. Trať zvládl za téměř 35 minut, na vítězného domácího lyžaře ztratil pět a půl minuty.

“Byl to poslední den kvalifikace, poslední závod a zvládl jsem to. Dal jsem do toho všechno. Bylo to sláva, nebo smrt,” uvedl podle agentury Reuters rodák z Austrálie, kde žije a kde trénoval na kolečkových lyžích. Aby mohl jezdit na závody, sháněl peníze v internetové sbírce.

Minulý týden přišla část prostředků vniveč, neboť mu v Istanbulu uletěl spoj do Chorvatska, kde měl závodit, ale nestihl to. “Finančně jsem na tom nejhůř v životě, ale jinak jsem šťastnější než kdy jindy,” prohlásil Taufatofua.

“Lidi nevidí, jaká práce za tím je. Vidí jen lesklého kluka, co jde s vlajkou,” řekl exotický lyžař, který bude druhým vyslancem Tongy na zimní olympiádě. Prvním byl před čtyřmi roky v Soči sáňkař Fuahea Semi, který kvůli sponzorovi závodil pod jménem Bruno Banani.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme