Papež František chce navštívit Irák, šlo by o první návštěvu

10. června 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Papež František v pondělí řekl, že chce příští rok navštívit Irák. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že by šlo o první papežskou návštěvu této blízkovýchodní země.

Záměr jet do Iráku papež sdělil zástupcům charit, které pomáhají křesťanům na Blízkém východě a na jiných místech. “Stále mne provází myšlenka, když přemýšlím o Iráku… chtěl bych tam jet příští rok,” řekl papež

Války a nepokoje přiměly mnohé křesťany v Iráku a v několika dalších zemích opustit své domovy. Křesťanská menšina v Iráku, ke které patří několik set tisíc lidí, trpěla zejména v době, kdy se rozlehlých částí země zmocnila teroristická skupina Islámský stát (IS). Po porážce IS se jim ale opět svobody vrátily, píše Reuters.V Iráku jsou jak katolíci, tak pravoslavní.

V roce 2000 chtěl tehdejší papež Jan Pavel II. navštívit staré irácké město Ur, ze kterého podle bible pocházel patriarcha a praotec Izraelitů Abrahám. Mělo jít o první část návštěvy Iráku, Egypta a Izraele. Nakonec však selhaly rozhovory s vládou tehdejšího prezidenta Saddáma Husajna, a Jan Pavel II. do Iráku nezavítal.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme