Papež odvolal dva chilské biskupy kvůli sexuálnímu zneužívání

13. října 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Vatikán v sobotu oznámil, že papež František zbavil kněžských povinností dva chilské biskupy obviněné v rámci krize kolem sexuálního zneužívání mladistvých chilskými duchovními. Odvoláni byli Francisco José Cox Huneeus a Marco Antonio Órdenes Fernándes, informovala agentura Reuters. Papež od června kvůli skandálu v Chile už přijal rezignaci sedmi nejvyšších představitelů diecézí. O problému také mluvil s chilským prezidentem Sebastiánem Piňerou.

“Převedení do laického stavu” je podle Reuters nejpřísnějším postihem, jakým může církev člena duchovenstva potrestat. Dnešní oznámení Vatikánu upřesňuje, že papežovo rozhodnutí je definitivní a nelze se proti němu odvolat. Prohlášení odkazovalo na sekci církevního práva pojednávající o sexuálním zneužívaní mladistvých.

Agentura AP uvádí, že Vatikán málokdy o takzvané laicizaci duchovních informuje, navíc dnešní vysvětlení bylo nezvykle podrobné, což prý značí snahu vnést do postupu vůči globální krizi se zneužíváním v církvi větší transparentnost. Vyjádření Vatikánu zdůrazňuje, že důkazy proti Huneeusovi a Fernándesovi byly tak silné, že kanonický soud nebyl nutný.

V září Vatikán stejně jako zmíněné biskupy potrestal i 88letého chilského kněze Fernanda Karadimu, který po mnoho let zneužíval dospívající chlapce a je ústřední postavou současné krize chilské církve.

Tamní prokuratura v červenci oznámila, že kvůli pohlavnímu zneužívání nezletilých i dospělých osob je vyšetřováno celkem 158 lidí včetně osob, které v době údajného páchání těchto skutků působili jako biskupové, kněží, diákoni nebo mniši. Mezi 266 oběťmi těchto případů, z nichž některé sahají až do 60. let minulého století, bylo podle prokuratury 178 nezletilců.

Vyšetřovatelé v Chile stále církevní skandál rozkrývají. Už v polovině května po ostré kritice ze strany papeže Františka ohledně nedostatečné ochraně dětí rezignovala celá hierarchie tamní katolické církve, tedy více než 30 biskupů.

Papež ale předtím vyvolal pobouření, když během návštěvy v Chile hájil biskupa Juana Barrose, který údajně věděl o Karadimových činech, avšak nijak nezasáhl. Papež nazval obvinění vznesená proti němu za čiré pomluvy. O několik dní později se ale za svá slova omluvil a v červnu přijal první tři rezignace chilských biskupů, mezi nimiž byla i ta Barrosova.

František dnes ve Vatikánu přijal chilského prezidenta Piňeru, který se setkal také se státním sekretářem kardinálem Pietrem Parolinem. Na obou schůzkách se hovořilo o skandálu chilských kněžích a všichni zúčastnění ujistili o společné snaze předcházet podobným případům a zabránit jejich utajování, uvedl Vatikán.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme