Paříž: Summit EU příští týden projedná možné sankce proti Turecku

11. října 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

SANLIURFA, TURKEY – OCTOBER 11: Military vehicles are being deployed to Ceylanpinar district to support the units within Operation Peace Spring in Turkey’s Sanliurfa on October 11, 2019. Turkish troops along with the Syrian National Army (SNA) began Operation Peace Spring against the PKK/YPG and Daesh terrorists east of the Euphrates River in northern Syria to secure its borders by eliminating terrorist elements and to ensure the safe return of Syrian refugees as well as Syria’s territorial integrity. Kerem Kocalar / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Evropská unie příští týden na summitu projedná možné zavedení sankcí proti Turecku. Byl by to trest za ofenzivu, kterou ve středu Ankara zahájila proti Kurdům na severu Sýrie. Francouzská ministryně pro evropské záležitosti Amélie de Montchalinová v pátek řekla, že se toto téma dostane na pořad jednání summitu, který se bude konat koncem příštího týdne. O protitureckých sankcích se hovoří i v USA.

“Bude se o tom jednat příští týden v Evropské radě. Nezůstaneme bezmocní, když stojíme před situací, která je šokující pro civilisty i pro Syrské demokratické síly – jež pět let spolupracovaly s (mezinárodní protiteroristickou) koalicí -, a která ohrožuje zejména regionální stabilitu. Rozhodné odsouzení, to jsou jen slova. My budeme jednat,” řekla ministryně.

Zavést proti Turecku sankce navrhlo v USA také několik republikánských členů Sněmovny reprezentantů. Prezident Donald Trump pohrozil, že Turecko ekonomicky zničí, pokud se dopustí něčeho, co on bude považovat za nepřípustné.

Nejnověji se vyslovil pro vyjednávání a zprostředkování dohody mezi Tureckem a Kurdy. Trump v neděli překvapivě ohlásil stažení amerických vojáků z pohraničních oblastí v Sýrii, čímž umožnil Turecku operaci zahájit.

Zprávy - další články

Doporučujeme