Pašeračka Tereza má naději. Česko vyjednává o předání vězňů

17. března 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Česko chce s Pákistánem uzavřít smlouvu o předávání vězňů. Dnes to v tiskové zprávě uvedlo ministerstvo spravedlnosti. Úřad snahu zdůvodňuje případem Češky zadržené v Pákistánu kvůli podezření z pokusu pašovat ze země drogy. Mladá žena je téměř dva měsíce ve vazbě v pákistánské věznici. V případě, že bude odsouzena, ji hrozí několik let vězení. Pokud smlouva bude uzavřena, měla by se vztahovat i na tento případ.

“V průběhu jednání potvrdily obě strany záměr sjednat smlouvu o předávání odsouzených osob, která bude aplikovatelná i na aktuální případ občanky České republiky, bude-li v rámci trestního řízení v Pákistánu pravomocně odsouzena k výkonu trestu odnětí svobody,” uvedlo ministerstvo.

Uzavřením smlouvy dostávají občané odsouzení za trestný čin v daném státě možnost požádat o předání do své domovské země. Uložený trest si pak odpykají doma. Pákistán má nyní takovou smlouvu sjednanou pouze s jediným evropským státem, Velkou Británií.

Podle sdělení ministerstva se zatím ohledně smlouvy uskutečnilo jedno jednání. Mělo by pokračovat v první polovině roku v Praze. Smlouva by podléhala ratifikaci prezidenta po souhlasu Parlamentu.

Češku, která měla v kufru devět kilogramů heroinu, zadrželi pákistánští celníci 10. ledna. Soudy již několikrát prodloužil její vazbu. Rozhodnutí o propuštění na kauci, o kterou požádal její právní zástupce, zatím nepadlo. Další slyšení v případu se podle české diplomacie bude konat příští týden v úterý.

Za pašování drog jsou v Pákistánu obvykle velmi vysoké tresty, výjimkou není ani trest smrti. Ten se ale podle českého ministerstva zahraničí zpravidla neuplatňuje vůči cizincům.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme