Pasta Oner se vyjádřil k posprejování Karlova mostu: Není to graffiti, jen vandalismus!

29. července 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

V pražské DSC Gallery byla 4. října 2017 zahájena výstava Art is Truth umělce Pasty Onera (vlastním jménem Zdeněk Řanda).
=

Nápisy vandalů na Karlově mostě neměly podle výtvarníka Pasty Onera, který před více než dvěma desítkami let patřil k průkopníkům graffiti v tuzemsku, nic společného s touto subkulturou. Dva němečtí turisté postříkali sprejem středověkou památku před několika dny, byli za to odsouzeni českým soudem, ale ještě než odborníci začali nápisy odstraňovat, o víkendu zmizely. "To, co tam nastříkali, i kdy a jak to provedli, nemá s graffiti scénou nic společného. Tohle je jen nápis vyvedený sprejem," řekl v pondělí ČTK Pasta Oner.

“S činem naprosto nesouhlasím a myslím, že dostali ještě mírný trest,” řekl. Nevylučuje ani možnost, k níž se na dotaz ČTK přiklonili i někteří zástupci firem na odstraňování graffiti, že nápis mohl umýt někdo napojený na jeho autory. “Možná taťka zaintervenoval a poslal sem někoho, aby to vyčistili. Teď se zkoušejí odvolat a možná hrají na to, že už to tam není,” spekuluje.

Podle něj se už dříve i na pražských památkách, a i od cizinců, objevilo graffiti, stopa po dvou německých turistech jím ale prý není. “To je, jako by tam bylo napsané: Sparta,” řekl.

“Přijeli, nalili se a udělali Karlův most, aniž by si uvědomovali do důsledků, co dělají,” řekl letošní čtyřicátník, který počátkem 90. let měl kvůli vytváření graffiti na panelových domech konflikty s policií, dnes ale vitráž vytvořená podle jeho návrhu zdobí palác Lucerna a zakoupit lze mnoho produktů s jeho návrhy, maluje obrazy a dělá objekty.

To, že se o nastříkaných písmenech na památce mluví jako o graffiti, se mu nelíbí. “Chápu, že to někdo chce zkrátit, vidí, že je to nastříkané sprejem, tak tomu říká graffiti, ale tam je nějaký blábol, název nějaké lokální metalové skupiny, nevím,” řekl.

“Ti dva kluci, jak jsem je viděl na záběrech u soudu, nejsou graffiti writeři. Navíc žádný gramotný writer nepůjde malovat v 9:30 podle záznamů policie v takhle exponovaném místě, to je absurdní. Graffiti kolem sebe vytváří systém, to je většinou propracovaná, sofistikovaná akce. Graffiti writer má na ulici určitý druh chování, a tohle tomu vůbec neodpovídá,” popsal své zkušenosti a vzpomínky autor, který se už ale s dnešní scénou necítí být spojen a věnuje se jinému umění.

Atak dvou mladých Němců nevidí ani v souvislosti s aktivitami cestovní kanceláře, která údajně turistům prodává spreje, aby mohli přidat svou stopu na Lennonovu zeď. “Nepřisuzoval bych to tomu, nevidím v tom souvislost, myslím jen, že se zapomněli a vyvedli takovouhle věc,” míní Pasta Oner.

Připomíná, že graffiti má v sobě akt ilegality a poškozuje cizí majetek. “Ale tohle s tím nemá nic společného, sami byli překvapený, že za to pomalu nemůžou, že si ani neuvědomovali ilegálnost té akce, že by si cíleně vybrali Karlův most. Viděli tmu, viděli zeď a to bylo všechno. Neobhajuji je, ale je možné, že si vůbec nespojili památku s tím pilířem,” uvažuje.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme