Pavel Šporcl: Ustálilo se, že nejjednodušší je vše zavřít a čekat, co se stane

10. dubna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Houslista Pavel Šporcl. (Foto: archív Frekvence 1)

Minulý týden se do velké pozornosti dostal český houslista Pavel Šporcl. Poslal premiérovi Andreji Babišovi a jeho vládě otevřený dopis, kde se rozepsal, jak je to s pomocí pro kulturu. Také se dotkl školství. Konkrétně snížení hodin hudební výchovy na základních školách. Jak jednání s předsedou vlády dopadlo? Co říká na agresivní výstup ministra kultury Lubomíra Zaorálka proti jeho osobě ve dvou televizních debatách? To hudebník prozradil v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Kultura je podle houslisty hozena na druhou kolej. Po vládě požaduje, aby kulturu podpořila, proto se v týdnu sešel s premiérem na Úřadu vlády. Na schůzce se domluvili, že se setká společně se svými kolegy a ministryní financí Alenou Schillerovou, kde budou probírat jejich požadavky a návrhy. “Také mi pan premiér slíbil, že si s panem ministrem Plagou pohovoří o seškrtání hudební výchovy z druhého stupně ZŠ,” dodal.

Jeden z požadavků, které se chystal představit ministryni Schillerové je nulové procento DPH ze vstupenek. “Kultura je už rok zmražená, hibernuje a potřebujeme nějakou podoporu státu. Hovoří se o nějakých 5ti miliardách, ale my potřebujeme garanci,” popisuje hudebník. Situace v kultuře je podle něj likvidační. Z vlády vlastně nikdo nepřichází s nějákými nápady, jak z toho ven. Zkrátka tady se ustálilo, že nejjednodušší je vše zavřít a čekat, co se stane, uvádí Šporcl.

S ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem se viděl jen dvakrát při debatě v televizi, osobně ho na jednání nepozval. Pokud by se mnou chtěl ministr osobně hovořit, tak samozřejmě může,” řekl houslista. Během debaty došlo i na ostrou výměnu názorů, kdy Zaorálek proti Šporclovi vytáhl, že jeho agentura dostala dotace za koncerty. To byly peníze, které šly mé agentuře, která podala přihlášku a účastnila se grantového řízení stejně, jako mnoho dalších organizací, popisuje. “Odvysílali jsme on-line 60 koncertů, takže jsme dostali  50 % z toho, co jsme jako agentura vynaložili,” dodal.

Podle Šporcla to ministr vytáhl účelově a byla to podpásovka. “Jednal se mnou, jak kdybych byl dvacet let v politice a jeho největší politický protivník,” řekl. Já jsem v tom dopise nepsal nic ošklivého, jenom jsem napsal, že se o kulturu vlastně nikdo nezajímá a že pan ministr není vidět, což stále není, kromě minulého týdne,” dopnil muzikant.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme