Kauza pokračuje. Peroutkova vnučka bude omluvu ministerstva vymáhat exekučně

19. srpna 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Vnučka novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová na chodbě Městského soudu v Praze, který 2. července 2020 projednával odvolání ve sporu o omluvu kvůli výrokům prezidenta Miloše Zemana o jejím dědovi. Uprostřed je někdejší pražský primátor a manžel Terezie Kaslové Jan Kasl, vlevo je právní zástupce Kaslové František Vyskočil.

Vnučka novináře Ferdinanda Peroutky bude omluvu za výroky prezidenta o jejím dědovi vymáhat po ministerstvu financí exekučně. ČTK to ve středu sdělil ženin advokát František Vyskočil. Úřad se měl podle pravomocného rozsudku omluvit do úterka, sdělil ale, že tak neučiní a vyčká, jak Nejvyšší soud (NS) rozhodne o jeho návrhu na odklad vykonatelnosti rozsudku.

“Návrh na exekuci bude podán. Počítám, že se tak stane v tomto týdnu,” uvedl Vyskočil.

Pražský městský soud ministerstvu počátkem letošního července uložil, aby se Peroutkově vnučce Terezii Kaslové omluvilo za dehonestující a nepravdivé výroky prezidenta o tom, že její děd byl autorem článku “Hitler je gentleman”. Omluvu musí úřad zaslat dopisem a také ji zveřejnit na svém webu.

Ministerstvo proti verdiktu podalo minulý čtvrtek dovolání, k němuž připojilo i žádost o odklad vykonatelnosti. NS o tomto návrhu zatím nerozhodl, ale už si vyžádal soudní spis. Úřad argumentuje tím, že omluva je nevratným plněním. Poukázal také na to, že v obdobných řízeních, která se týkala omluvy, NS vykonatelnost rozsudků odložil. “Nemáme důvod se domnívat, že by se od této praxe odchýlil i v tomto případě,” podotklo ministerstvo.

Ve sporu kvůli Zemanovým výrokům o Peroutkovi odložil NS vykonatelnost verdiktu už v roce 2016. Předtím se ovšem Kaslová obrátila na exekutora, který uložil prezidentské kanceláři pokutu 100.000 korun za nerespektování rozsudku. Tehdy se totiž měl omlouvat právě Hrad, který následně požádal o odložení exekuce. NS pak verdikt o omluvě zrušil s vysvětlením, že žaloba Kaslové má směřovat na ministerstvo financí.

Zeman své výroky o Peroutkovi pronesl v lednu 2015 na pražském fóru k holokaustu, kde hovořil o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu.

 

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme