Pět lidí přišlo ilegálně do Finska jako fotbaloví fanoušci

20. června 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Pět lidí vstoupilo ilegálně do Finska s využitím dokumentů, jimiž se prokazují fanoušci světového šampionátu ve fotbale, který se teď koná v Rusku. Následně v této severské zemi požádali o azyl, řekl dnes agentuře Reuters zástupce finské pohraniční stráže.

Žadatelé o azyl nigerijské, marocké a čínské státní příslušnosti vstoupili do Finska ze sousedního Ruska. Ruské úřady majitelům vstupenek na zápasy turnaje umožnily bezvízový vstup a vystavily jim také příslušné doklady.

Byli jsme na to připraveni, protože jsme věděli, že lze vstoupit do Ruska bez víza,” řekl Marko Saareks, který je u finské pohraniční stráže šéfem oddělení pro vyhodnocování rizik. “Ale bylo překvapující, že to začalo už na začátku turnaje,” dodal vysoce postavený úředník s tím, že podle jeho informací se podobné případy objevily také v pobaltských státech a v Polsku.

Finsko je součástí takzvaného schengenského prostoru 19 zemí, včetně České republiky, mezi nimiž se lze volně pohybovat. V mnoha zemích ale sílí odpor vůči otevřeným hranicím od roku 2015, kdy do Evropské unie přišlo více než milion migrantů převážně z Blízkého východu a z Afriky.

Saareks řekl, že nigerijský občan překročil rusko-finskou hranici už minulý pátek, a sice s falešným brazilským pasem. V sobotu pak přišli tři Maročané. Číňan z Ruska přiletěl. Přistál v Helsinkách a měl u sebe pouze doklady fanouška mistrovství světa, uvedly finské úřady, které všech pět případů vyšetřují kvůli podezření z porušení imigračních zákonů.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme