Petr Arenberger: Budu se snažit pracovat tak, aby mě nikdo neměl důvod zabít

8. dubna 2021·Zprávy·Barbora Turková·Romana Navarová

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger. (Foto: ČTK/Michaela Rihova)

Klady vakcíny AstraZeneca převyšují nad zápory. Jaký vztah k této vakcíně má nový ministr zdravotnictví? O čem jednal z ministry z Evropské unie? Kdo bude moci využívat vakcínu Sputnik? A jaké to je mít najednou okolo sebe ochranku? K tomu se pro Frekvenci 1 vyjádřil ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger naskočil do své funkce ve středu v poledne a ještě ten den měl telerozhovor s ministry zdravotnictví z Evropské unie. “Mám tam přednášku, na které budu ještě muset něco říct. Je to ale hlavně o vakcíně AstraZeneca, ale jak se zdá, tak nebude nijak výrazně omezovat její aplikaci. Výhody, které vakcinace poskytuje, výrazně převyšují nějaká rizika, která tady byla popisována,” řekl hned na úvod.

Přestože byl zvolen nový ministr zdravotnictví, rozhodně tím nepolevila koronavirová situace. “Pandemii tu máme stále a musíme na ní intenzivně pracovat. A to jak využíváním vakcinace, tak i možnost nových biologických léků, které jsou určeny především pro rizikové pacienty, kteří jsou v prvním stádiu onemocnění. Tyto látky jsou schopny potlačit chorobu tak, že nedojde k žádnému závažnějšímu rozsahu. To je myslím dobrá zpráva,” přiznal. Zároveň by chtěl poprosit všechny rizikové pacienty, aby si při počátečních příznacích nemoci došli na PCR či antigenní test. Pokud se u nich onemocnění projeví, radí jim, aby zašli za svým praktickým lékařem. Ten je může poslat do centra, kde jim aplikují protilátky. “Pokud se předejde nějakému závažnějšímu rizikovému stavu, který může u rizikových pacientů nastat, tak jim to může zachránit život. To je velký důvod k tomu, abychom věděli, zda máme jen rýmu a kašel nebo se opravdu jedná o covid,” řekl.

Arenberger je zároveň známý tím, že je vstřícněji nakloněn k ruské vakcíně Sputnik V. Během jeho jmenování to ostatně zmínil i prezident Miloš Zeman.  “Určitě nebudeme nikoho nutit k očkování touto vakcínou. Pokud by to vůbec probíhalo, tak na dobrovolné bázi. Jedna z variant je možnost klinické studie k tomu, abychom získávali data, která by k registraci tohoto preparátu chyběla. Myslím ale, že je zatím předčasné o tom mluvit, protože zatím jsem neviděl všechna potřebná data, která jsou k dispozici,” řekl ministr s tím, že požádá ředitelku pro Státní ústav pro kontrolu léčiv, aby se na toto zaměřila.

Na druhou stranu chceme zjistit, jak velký zájem je o tuto vakcínu. Pocitově vidíme a některé statistiky to ukazují, že se to pohybuje mezi 10 až 26% těch, kteří se chtějí nechat naočkovat. To je významná skupina, kterou bychom nemuseli upozaďovat. Chtěli bychom nějakým způsobem vymyslet, aby právně, čistě měli tuto vakcínu k dispozici,” dodal.

Ministr zdravotnictví je zároveň i v kontaktu s hlavní hygieničkou Pavlu  Svrčinovou, která v úterý na jednání vlády zkolabovala. “Doufám, že se velice brzy vrátí zpátky. Jsme s ní v kontaktu, pracuje i na dálku, takže komunikace tady je. Ministerstvo ani zdraví našich lidí není ohroženo,” doufá ministr. Zatím po svém boku nemá nejen hygieničku, ale ani ochranku. “Uvidím, zda jí budu potřebovat, ale budu se snažit pracovat tak, aby nikdo neměl důvod mě zabít,” přeje si Petr Arenberger.

Poslechněte si celý rozhovor: 

Zprávy - další články

Doporučujeme