Petr Arenberger: Každý ministr zdravotnictví byl dříve nebo později vyhozen. Je to normální proces

12. dubna 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová·Romana Navarová

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger. (Foto: archiv Frekvence 1)

Smejkalova skupina varuje před setkáváním deseti lidí uvnitř a dvaceti lidí venku. Bude tohle všechno opravdu platit? Nelituje, že přijal nabídku stát se ministrem? A kolik toho za poslední noci naspal? Na to se mimo jiné v pořadu Press klub nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera ptala moderátorka Romana Navarová.

Od 7. dubna má Česká republika opět nového ministra zdravotnictví. Od počátku pandemie je to již čtvrtý. Strach z toho, že bude jeho funkční období podobně krátké jako u Jana Blatného (nestraník za ANO) nebo Romana Prymuly (nestraník za ANO) ale Petr Arenberger (nestraník za ANO) nemá.

“Každý ministr zdravotnictví je dříve nebo později vyhozen. Takže to je normální proces, který jsme zažili za posledních 28 let 22krát. Pan ministr Blatný nebyl vyhozen kvůli vakcíně. Bylo to normální rozhodnutí pana premiéra,” uvedl v pátek v pořadu Press klub s Romanou Navarovou na Frekvenci 1.

Rozhodnutí o vakcínách necháme na lidech

“Co se týče vakcíny, my chceme očkovat bezpečnými vakcínami a pokud nějaké takové budou, nebo je možné je získat a třeba nemají registraci, tak v tom případě to necháme jenom pro ty, kteří o to mají zájem. Podle našich informací mezi 10 až 23 % populace chce být očkováno jakoukoliv vakcínou, protože nechtějí dostat to onemocnění,” řekl ministr.

V pátek Arenberger uvedl, že se mu zmírnění opatření nelíbí. Návrh ale nemohl ovlivnit, protože vznikl v době, kdy ještě nebyl ministrem. V sobotu proto vydal mimořádné opatření, podle kterého se venku i uvnitř mohou nadále setkávat pouze dva lidé. V pondělí musí mimořádné opatření schválit vláda. Podle Arenbergera je pro ministerstvo důležité stanovisko odborníků a ti rozvolňování opatření zatím nedoporučují.

Ačkoli čísla nakažených klesají, situace stále není nijak příznivá. V Děčíně se navíc objevila nová mutace koronaviru, nazvaná brazilská. Ta má být ještě rizikovější, než jeho ostatní varianty.

“Je to nová mutace, která je, tak jak víme, o něco více rizikovější, než byla ta britská, to je ta brazilská. Zřejmě se jedná o osoby, které přijely ze zahraničí, takže to není nějaký zdroj, který by se tady šířil nějak komunitně. To je ale všechno ještě na kolezích, kteří jsou v ústeckém kraji, budou muset udělat trasování a prověřit celou situaci,” uvedl ministr.

Rozhodnutí nelituje

Rozhodnutí přijmout pozici ministra podle svých slov nelituje. “Já jsem akční člověk,”uvedl v rozhovoru. “Zatím mi nikdo nevynadal, zatím se na mě všichni usmívají, ale to přijde,” nechal se slyšet.

A kolik toho za poslední noci naspal? “Normálně, i v mém původním povolání a ve své minulé práci jsem toho moc nenaspal, takže tak čtyři, pět hodin,” prozradil posluchačům.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme