Petr Dohnal: Neplatiči výživného by měli dostávat alternativní tresty na svobodě. Ve vězení u nich většinou dochází k recidivě

2. dubna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal. (Foto: Frekvence 1)

Vězení, místo, kde se málokdo chce ocitnout. Jak vypadá denní režim v nejpřísněji střežené věznici v České republice (ČR)? Jaký je aktuální počet vězňů, kteří si odpykávají trest? Proč by neplatiči výživného neměli být zavírání do věznic? K tomu se pro Frekvenci 1 vyjádři šéf Vězeňské služby Petr Dohnal.

V současné době máme v ČR 35 vazebních věznic, kde je umístěno 19 220 vězňů. Stavy českých vězňů nám aktuálně nerostou, spíše stagnují. Ta přeplněnost  věznic byla poměrně významná. V současné době osciluje asi na 102 %,” uvedl Dohnal. Dodal ale, že aktuálně do jisté míry stoupá kriminalita u žen.

Podle šéfa Vězeňské služby by neplatiči výživného neměli být zavírání do výkonu trestu. Měli by dostávat jiné, alternativní tresty na svobodě,” říká. “Zkušenost nás učí, že někteří nespáchali žádný závažný trest a jakmile se dostanou do toho vězení, tak tam často nějakým způsobem dochází k recidivě nebo se vyskytne tzv. kriminální infekce, kdy z relativně slušného člověka se může stát mnohem horší vězeň, dopnil Dohnal.

Nejpřísnější věznice v Česku je ve Valdicích. Je největší a je tam skutečně pestrá skladba vězněných osob a významnou část tvoří lidé odsouzeni za vraždu,” řekl šéf Vězeňské služby. Denní režim je zde přísně daný. Ráno musí vstát na budíček, následuje osobní hygiena. Pak vězni, kteří jsou zaměstnáni, tak jdou do zaměstnání,” popisuje. Někteří vězni dokonce sami opustí věznici, aby se do práce dopravili. Po příchodu ze zaměstnání musí absolvovat různé vzdělávací aktivity, umožňujeme jim v této době častější kontakt s rodinou pomocí telefonu, případně v rámci Skype,” dodává Dohnal.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme