Petr Fiala: Za nejčistší řešení považuji předčasné volby. Takhle to dál nejde, ať jdou voliči znovu rozdat karty

19. dubna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Luděk Staněk

Petr Fiala. (Foto: Frekvence 1)

Opozici se politická situace v zemi nelíbí. S vládou a kroky premiéra Andreje Babiše nesouhlasí. Požadují, aby premiér požádal Poslaneckou sněmovnu o důvěru. Jaké další kroky chystají, pokud premiér příští týden o důvěru nepožádá? To prozradil v rozhovoru pro Frekvenci 1 předseda ODS Petr Fiala.

Minulý týden opozice dala vládě týdenní ultimátum, aby sama požádala o důvěru Poslaneckou sněmovnu. “Je to úplně logický krok a kdyby to tady fungovalo, tak to Andrej Babiš prostě udělá. Když to neudělá, tak budeme shánět podpisy pro svolání schůze k vyslovení nedůvěry vládě,” popisuje Fiala. Podle něj se Česká republika nachází v katastrofální situaci. “Máme nejvíc mrtvých na světě, nejdéle zavřené školy, úplně astronomické deficity, vláda to nezvládá a za této situace vládnout bez důvěry je prostě nezodpovědné,” dodal.

Koalice SPOLU se chystá v nejbližších dnech jednat s Piráty a STAN. “Náš krok je logický a odpovědný a budeme se snažit přesvědčit ostatní,”  doplnil předseda. Podle Fialy se nabízejí dvě možnosti. První z nich jsou předčasné volby nebo vláda odborníků, která by stát dovedla do řádných podzimních voleb. Za nejčistší řešení považuji předčasné volby. Takhle to dál nejde, ať jdou voliči znovu rozdat karty a bude jasno, řekl.

Aktuálně rozpustit Sněmovnu a vypsat předčasné volby není možné“Není volební zákon. Musíme nejprve přijmout volební zákon, protože jeho některé části zrušil ústavní soud,” popisuje Fiala. Reálně by šla sněmovna rozpustit až potom, což podle předsedy ODS bude někdy v květnu. Chci aby se do politiky vrátila odpovědnost, kompetence, slušnost. To co já se snažím vytrvale nabízet, protože mně to připadá normální a tahle vláda to od sebe úplně odhodila, doplnil.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme