Petr Kolář: Zeman je pro Rusko požehnáním. Kdyby ho neměli, museli by si ho vymyslet

4. května 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová

Velvyslanec Petr Kolář. Foto: Frekvence 1

Aféra výbuchů muničních skladů ve Vrběticích způsobila rozruch nejenom v České republice, ale i na poli mezinárodním. Kvůli zásahu ruských agentů na našem území vyjádřila řada zemí České republice podporu. Ta ovšem nezůstala bez odezvy z ruské strany. K událostem se na Frekvenci 1 vyjádřil bývalý český velvyslanec v Rusku Petr Kolář. 

Diplomat Petr Kolář se v rozhovoru s Lubošem Procházkou na Frekvenci 1 mimo jiné ostře pustil do prezidenta Miloše Zemana. Podle Koláře hlava státu v souvislosti se současnou česko-ruskou krizí vyzrazuje tajné informace a ohrožuje tak bezpečnost státu.

Vládní Bezpečnostní informační služba je podle Koláře v současnosti v obtížné situaci, žádné další informace ale veřejnosti odtajnit nemůže. “BIS je tajná služba, je to kontrašpionáž a provádí tajné operace. Ve chvíli, kdy je začne sama odtajňovat, tak přestane být tajnou a její modus operandi je tím pádem značně narušen,” uvedl diplomat.

“Mohlo by to znamenat poškození jejích agentů, jejích informátorů, mohlo by to poškodit některé operace. Takže oni musí vydržet všechny ty urážky, všechny ty invektivy, které pan prezident na jejich adresu velmi rád používá, a dělá to mimo jiné právě proto, že ví, že se nemohu bránit v tom veřejném prostoru,” je přesvědčen. “On v tomhle není moc velký gentleman, to jsme viděli i na tom, jak se choval k té redaktorce,” uvedl Kolář.

Informace  případu se navzdory velkému zájmu veřejnosti podle Koláře prostě zveřejňovat nedají. “To, že on z toho zveřejňuje jisté části, že mluví o některých údajích, které se tam vyskytují –  třeba o řediteli té firmy, který měl údajně pustit někoho do toho areálu, firma se pak ohradí – to je jiná věc,” dodal.

Nešťastná velezrada

Reakce prezidenta na vrbětickou aféru je podle diplomata dalece za hranou.Já vím, že se teď dokonce v Senátu znovu otevřela otázka, nejenom, že by pana prezidenta zkusili odvolat pro nezpůsobilost – protože on opravdu už způsobilý není, to vidíme dennodenně – ale pro vlastně tu nešťastnou velezradu, kterou my tady pořád neumíme pojmenovat,” uvedl v rozhovoru.

“On opravdu vyzrazuje tajné informace a ohrožuje bezpečnost státu, už jenom tímhle. On ji ohrožuje i jinak, dlouhodobě. Tím, jak se chová, kam nás tlačí, tím, co teď předvedl, tím, jakým způsobem nahrál ruské propagandě. Když si otevřete ruské servery a podíváte se na ruská média, on je pro ně požehnáním. To je dar z nebes. Oni kdyby ho neměli, tak by si ho snad museli vymyslet. Protože to je taková nahrávka, vlastně tím ale něco vysílá ne jenom do Ruska, kde ho velmi rádi používají a citují, ale i mezi naše spojence. A to je hrozné, že on mate i ty naše spojence,” myslí si někdejší velvyslanec.

Prezidentský slib

Svým chováním podle Koláře prezident dlouhodobě porušuje prezidentský slib. Musíme si už konečně umět připustit, že prezident skládá nějaký slib. Když se budete chtít podívat do Ústavy, tak tam je, že bude hájit zájmy státu podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, a bude dělat všechno pro to, aby tato země byla bezpečná, v pořádku a tak dál, to teď nebudu parafrázovat. Ale je tam důležité, komu ten slib skládá – on ho skládá do rukou předsedy Senátu,” popsal.

“Takže když si pan prezident vykládá Ústavu podle toho, co tam je napsáno také, že je z výkonu své funkce nezodpovědný, tak to opravdu neznamená, že je nezodpovědný. On se zodpovídá minimálně tomu, komu ten slib skládal, a to je předseda Senátu. A to pořád lidé tady nechápou, že ta kontrolní role Senátu, a to, že teď Senát podniká nějaké kroky k tomu, aby pana prezidenta sundal z té funkce, kde on tak škodí, tak že to je také legitimní proces. Tak jak on byl legitimně zvolen do svého úřadu, tak ale tady byla dána naší Ústavu kontrolní pravomoc Senátu, jehož předsedovi on něco slíbil.A proto ten Senát musí konat, to je jeho povinnost,” uvedl diplomat.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme