Petr Šimůnek: Kellner dokázal nejenom získat majetek, ale i vytvořit ze své firmy globálního hráče. To je v Česku zcela výjimečné

30. března 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová·Romana Navarová

Foto: Facebook / Petr Šimůnek

Sobotní úmrtí podnikatele Petra Kellnera pořádně zamávalo českou veřejností. O jeho významu, osobnosti i vlivu na českou společnost s pořadu Press klub s Romanou Navarovou mluvil šéfredaktor časopisu Forbes Petr Šimůnek a člen Národní ekonomické rady vlády Lukáš Kovanda.

Stratég, vizionář, podnikatel, mecenáš. Petr Kellner v sobotu zemřel při nehodě vrtulníku v aljašských horách. Informaci zahraničních médií o tragickém úmrtí šestapadesátiletého podnikatele potvrdila mluvčí investiční skupiny Jitka Tkadlecová. Oznámila také, že pohřeb se bude konat v úzkém rodinném kruhu. Dále společnost oznámila, že řízení skupiny PPF se po nečekaném úmrtí Petra Kellnera ujímá Ladislav Bartoníček, ten je dlouhodobým minoritním akcionářem.

Petra Kellnera už patnáct let řadí časopis Forbes mezi nejbohatší lidi na světě. Jeho majetek odhaduje na zhruba 293 miliard korun. Nejbohatším Čechem byl Kellner s velkým náskokem před dalšími. Šéfredaktor české verze časopisu Forbes Petr Šimůnek měl jako jeden z mála novinářů možnost dělat před lety s Kellnerem hned dva rozhovory. Od té doby se setkali ještě několikrát.

“Petr Kellner byl určitě mimořádně inteligentní a mimořádně charismatický muž, vést s ním rozhovor bylo strašně zajímavé,” vzpomínal Šimůnek v rozhovoru s Romanou Navarovou na Frekvenci 1.

“Obecně známo je, že startoval v devadesátých letech v kupónové privatizaci, v takovém tom období přerozdělování majetku. To byla úplně mimořádná doba, kdy se přerozdělovalo nejvíc majetku od dob Bílé hory, když se podíváme takhle daleko do historie. Ale on dokázal nejenom získat majetek během té doby, ale přebudovat celou tu firmu a celou svoji skupinu v globálního hráče, který zaměstnává přes 100 tisíc lidí, a je v absolutně první lize světového byznysu. To je něco naprosto mimořádného, co je v České republice zcela výjimečné,” hodnotí.

Českou společnost ovlivnil víc, než si dovedeme představit

Výjimečná je podle Šimůnka i cesta, kterou se Kellner ke svému úspěchu dopracoval. “Vybudoval jednu z největších firem na splátkový prodej nebo na půjčky na světě. V tom opravdu hraje první ligu celosvětově. Dokázal s těmi penězi, které vydělal, naložit tak, že dnes má jeho skupina PPF už vyšší hodnotu, než těch 300 miliard, které jsme udávali v loňském roce. Myslím, že se budeme bavit o nějakých 350 až 400 miliardách korun,” uvedl Šimůnek.

Kellner měl podle novináře velký vliv i na českou společnost, třebaže to na první pohled nemuselo být vždy patrné. “Nerad vystupoval na veřejnosti, nevyjadřoval se k problémům a tím pádem se veřejně na formování společnosti nijak nepodílel. Je ale jisté, že se podílel na formování české zahraniční politiky. Veřejně českou společnost neovlivňoval moc, neveřejně ale určitě víc, než si dovedeme představit,” je přesvědčen.

V novodobých dějinách nemá konkurenci

O Kellnerově vlivu nepochybuje ani člen Národní ekonomická rada vlády (NERV) Lukáš Kovanda. “V novodobých českých dějinách srovnatelnou osobnost nevidím. V jistém smyslu můžeme například srovnávat nynější situaci se skonem Stevea Jobse, spoluzakladatele společnosti Apple,” zapřemýšlel v pořadu Press klub s Romanou Navarovou.

“Samozřejmě je to obtížně srovnatelné, ale Jobs byl také vizionář, stratég, který povznesl opětovně společnost Apple a v roce 2011 se velmi řešilo, jak se podaří převzít otěže. Také se říkalo, že je to nemožné,  že to bude velice těžké. Nakonec se to Timu Cookovi podařilo. Tam se ale vědělo, že Jobs trpí nevyléčitelnou nemocí, takže byl čas se na to připravit,” uvedl Kovanda.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme