Petr Smejkal: Prioritou je zřízení covidových pasů. Lidé by pak jednoduše mohli na koncert, do restaurací nebo na sportoviště

20. dubna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Epidemiolog Petr Smejkal. (Foto: Frekvence 1)

Dalo by se říct, že epidemie koronaviru v České republice mírně ustupuje. Nárůst počtu případů nemoci covidu-19 na začátku týdne zpomalil proti předchozímu týdnu o více než desetinu na 3301 nakažených. Kdy se tedy dočkáme rozvolnění v podobě otevření hospůdek a veřejných sportovišť? Popřípadě, kdy půjdou další děti a studenti do školy? To prozradil pro Frekvenci 1 epidemiolog Petr Smejkal.

Podle Smejkala nesmíme usnout na vavřínech, “Ještě nemáme vyhráno, ale jsme na dobré cestě. Vyhráno budeme mít asi až v létě,” popisuje. Prioritou zůstává návrat dětí do škol, pak teprve se začne řešit další rozvolňování. “To musíme zvládnout nejdřív a pokud se nám podaří udržet ty čísla na té hladině po jejich návratu, pak se můžeme bavit o rozvolňování,” dodal epidemiolog.

Otevření okresů a zoologických zahrad se podle epidemiologa nedá považovat za rozvolnění. Také ve školách by se měl zachovat rotační systém výuky. “Je to bezpečnější. Doufejme, že středoškoláci by se mohli do škol vrátit v květnu,” řekl.

Prioritou je také zřízení covidových pasů. “Kdybychom o tom začali uvažovat, tak bychom s tímhle pasem mohli vlastně kamkoliv,” popisuje. K jeho získání by člověk musel být naočkovaný, prodělat covid v posledních třech měsících nebo mít negativní PCR test, u kterého by QR kód v pase platil týden. Lidé by pak jednoduše mohli na koncert, do restaurací nebo na sportoviště, dodal Smejkal.

Na předzahrádky hospůdek bychom se mohli podívat nejdříve v červnu“Venkovní zahrádky a všechno, co se děje venku, to bude v červnu, určitě. Do té doby budou snad už ty pasy, které nám umožní bezpečně provozovat vnitřní aktivity,” doplnil na závěr rozhovoru epidemiolog.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme