Petr Velčevský: Ideální doba na návštěvu dermatologa je v říjnu nebo listopadu

15. září 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Petr Velčevský. (Foto: se souhlasem Petr Velčevský)

Máme za sebou léto, období, kdy jsme po většinu dne vystavovali svou kůži neustálemu slunečnímu záření. Kdy je dobré navštívit kožního lékaře pro kontrolu znamének? Jak eliminovat poškození kůže a je odstranění znaménka zcela bezbolestné? To prozradil v rozhovoru pro Frekvenci 1 český dermatolog Petr Velčevský.

Pokud jste se v létě opálili, je dobré s návštěvou ordinace počkat, až opálení trošičku vybledne. “Vyšetřování znamének je potom těžší. Ty znaménka v dermatoskopu jsou hůře čitelná. Čili je lepší přijít někdy na podzim, ideálně v říjnu nebo v listopadu,” popisuje dermatolog. Pokud se vám ale něco nezdá, neměli byste návštěvu lékaře odkládat a měli byste přijít okamžitě.

Pokud se vám objeví na kůži něco nového, neobvyklého a nezmizí to. Je dobré do pár měsíců vyhledat odborníka. Samy pojišťovny nabízí vyšetření nebo minimálně s nějakým bonusem jednou ročně,” popisuje Velčevský. Počet kožních nádorů podle lékaře stále stoupá. “U žen je častější melanom na dolních končetinách u mužů zase na horní polovině trupu,” dodává.

Odstranění znaménka je zcela bezbolestné

“Není třeba se bát,” uvádí Velčevský. “Většina klientů se bojí bolesti a je třeba jim vysvětlit, že jediné co je píchne, je jehlička anestetika, a pak už to bude bezbolestné,” popisuje s tím, že po zákroku pacienta maximálně trošičku tahají stehy nebo se rána může ojediněle zanítit. Jediné čeho se můžete obávat, jsou omezení po zákroku. “Obvykle musíte vynechat saunu, vanu, bazén do vyndání stehů, což bývá obvykle 14 dnů… a samozřejmě omezit slunění a především fyzickou zátěž, napínání té oblasti. To se týká především zad, aby se stehy neroztrhly a po vyjmutí se rána nerozjela,” dodal dermatolog.

Znaménka se dají odstraňovat i leaserovou metodou, která se považuje za formu elegantního ošetření. Ideální je leaserem odstraňovat jiné typy kožních výrůstků. To znamená stařecké bradavice, kožní řasy nebo jiné nezhoubné tumory,” říká Velčevský. U znamének se dá využít jen z estetických důvodu, zde si musí pacient uvědomit to, že by měl být sledován. “Případně instruovaný o tom, že ošetření nemusí být dostatečné a v případě, že pozoruje jakoukoli změnu v místě zákroku, reagovat a zajít si na vyšetření,” doplnil.

Důležitá je prevence

Nejdůležitější je nespálit se. “Každá má míru jinde, každá kůže je jinak citlivá,” uvádí dermatolog. Dobré je se také chránit fotoprotektivními krémy, pravidelně se samovyšetřovat a pozorovat.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme