Petříček nevidí problém v přijetí 14 syrských dětí. Jsme dost velká země, tvrdí

19. února 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Česká republika by mohla přijmout 14 syrských dětí z uprchlických táborů v Řecku, jak navrhla europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Novinářům to v úterý řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Sám se Šojdrovou o její iniciativě zatím nejednal, podle něj musí věc především řešit ministerstvo vnitra. S ministrem vnitra a vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) o tom chce mluvit.

Hamáček považuje za předčasné se k věci vyjadřovat. “V tuto chvíli nemáme stále oficiální odpověď od řeckých úřadů a ani žádný konkrétní seznam syrských dětí,” sdělil ČTK s dovětkem, že proto je předčasné se k tomu vyjadřovat.

Petříček připomněl, že o možném přijetí syrských sirotků mluvil s Hamáčkem už loni na podzim. “Pokud paní europoslankyně Šojdrová najde nějaké konkrétní sirotky v uprchlických táborech v Řecku, měli bychom být připraveni je přijmout,” zopakoval svůj tehdejší postoj. Šojdrová minulý týden oznámila, že přivezla z Řecka seznam 14 dětí, kterým by Česko mohlo pomoci.

Petříček dodal, že seznam neviděl a Šojdrová ho ve věci nekontaktovala. Obecně ale problém v přijetí dětí nevidí. “Já si myslím, že Česká republika je dostatečně velká země, že by 14 malým dětem, které odskákaly konflikt v Sýrii, mohla pomoct,”řekl.

Se Šojdrovou jednání dohodnuto nemá. “Já nejprve budu jednat s panem ministrem Hamáčkem, protože ona primárně oslovila ministerstvo vnitra. Ta procesní stránka je na ministerstvu vnitra, ne na ministerstvu zahraničí,” řekl.

Atény prosí o pomoc

Řecké uprchlické tábory jsou podle Šojdrové přeplněné a řečtí představitelé ji ubezpečili, že by Aténám pomohlo, kdyby Česko převzalo jakýkoli počet dětí. Uvolnilo by se tím místo pro ty děti, které teď žijí v nevhodných podmínkách, či na ulici.

Europoslankyně koncem loňského října oznámila, že by chtěla z přeplněných uprchlických táborů v Řecku přesídlit do Česka pět desítek syrských dětí bez doprovodu jako solidární humanitární gesto.

Premiér Andrej Babiš (ANO) projekt označil za nesmyslný, a dodal, že lepší je pomáhat sirotkům přímo v jejich vlasti. Před časem ministerský předseda uvedl, že chce v Sýrii vybudovat centrum pro sirotky. Plán je podle něj jeho soukromou iniciativou, nikoli projektem českého státu.

Na Babišův plán dnes při reakci na Petříčkova slova odkázal i mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. “Pan premiér plánuje výstavbu centra pro 50 sirotků v Sýrii a postupně chce toto centrum rozšířit. To je opravdová a záslužná pomoc ohroženým dětem. Přesouvání dětí do cizího prostředí – jako by byly balíky slámy – je mimořádně neetické politikaření,” uvedl na Twitteru.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme