Plaga má podle MŠMT nadále zůstat ministrem školství. Na Twitteru se ale v noci objevil účet nové ministryně

7. dubna 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová·ČTK

Ministr školství Robert Plaga (Foto: ČTK)

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) podle mluvčí ministerstva školství Anety Lednové nebude odvolán ze své funkce, jak média spekulovala. Podle ní se žádné personální změny na ministerstvu nechystají. Důvěryhodný zdroj ovšem Frekvenci 1 potvrdil, že prezident Zeman je připravený jmenovat nové ministry školství a zdravotnictví ve středu před polednem. V noci se navíc na Twitteru objevil nový účet Martiny Přenosilové označený jako ministryně zdravotnictví.  

“Mohu potvrdit, že žádné personální změny na ministerstvu školství se nechystají,”uvedla mluvčí na dotaz ČTK. Plaga podle ní nadále zůstane ministrem. CNN Prima News a server iDNES.cz v úterý informovaly o tom, že premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu zřejmě odvolá Plagu a ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Úřad vlády ve středu potvrdil, že Blatného vystřídá ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Plagy se v úterý zastali rektoři i další zástupci vysokých škol a řada neziskových a profesních organizací ve školství. Ocenili ho jako dobrého ministra a upozornili, že jeho výměna by v současné krizi byla nezodpovědná.

Důvěryhodný zdroj nicméně Frekvenci 1 v úterý potvrdil, že je prezident připraven jmenovat jak nového ministra zdravotnictví, tak i nového ministra školství. V noci na středu se pak na Twitteru objevil nový účet Martiny Přenosilové označený jako @ministrynemsmt.

Foto: Twitter

Podle informací Novinek ho nezaložila sama Přenosilová a brzy po zveřejnění několika tweetů se z značení @ministrynemsmt stalo @overujteinformace a posléze účet kompletně zmizel.

Foto: Twitter

Premiér o Velikonocích kritizoval plány ministerstva školství na návrat dětí do škol. Českému rozhlasu – Radiožurnálu řekl, že nechápe, proč se do škol a školek má vrátit jen část dětí. Ministerstvo školství ve spolupráci s epidemiology a školskými asociacemi připravilo plán, podle kterého se od 12. dubna do škol vrátí děti z prvního stupně základních škol a do školek předškoláci. Na prvním stupni ZŠ bude takzvaná rotační výuka, kdy se děti budou střídavě učit na dálku a ve škole.

Všechny školy, s výjimkou škol určených pro děti zdravotníků, hasičů či třeba policistů, jsou v Česku kvůli epidemii covidu-19 zavřené od 1. března. Plagův postup v úterý schválila vláda. Už dřív se Babiš s Plagou neshodl také na podobě maturit. Premiér v souvislosti s epidemií prosazoval možnost úřední maturity pro všechny, ministr ovšem rozhodl o zjednodušení zkoušek.

Za Plagu se v uplynulých dnech postavila řada školských organizací. Proti jeho kritice ze strany premiéra se už o víkendu ohradila konzultační skupina ministerstva školství, která poukázala na to, že plán návratu dětí projednala mimo jiné vládní rada pro zdravotní rizika, které se Babiš osobně zúčastnil. Podle mluvčí ministerstva školství ze žádné personální změny neplánují a Plaga ministrem zůstane.

Zprávy - další články

Doporučujeme