Plánujete dovolenou v zahraničí? Ministr Zaorálek řekl, na co si máte dávat pozor

7. června 2017·Zprávy·Redakce

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek vyzval české turisty, aby na dovolených nepřeceňovali své síly. Podle něj se to každoročně děje a vede to k neštěstím. Lidé by podle něj měli být obezřetní i kvůli teroristickému riziku, což podle Zaorálka platí nejen pro oblasti konfliktů, ale i pro Evropu. Ministr dnes na tiskové konferenci také uvedl, že na ministerstvu bude připraven konzulární tým rychlého nasazení, který bude možné v krizové situaci vyslat na pomoc českým občanům.

“Chtěl bych upozornit, že v poslední době máme problém s odvahou českých turistů,” řekl Zaorálek. “Přecenění schopností v horách nebo na moři je bohužel realita, která se každý rok vrací,” řekl. Jen v Chorvatsku podle něho každoročně zemře asi deset Čechů kvůli nezvládnutí situace, do níž se sami dostali neuváženým rozhodnutím.

Ministr také upozornil, že některá letoviska, například v Turecku, v Egyptě nebo v Tunisku, se nacházejí blízko konfliktních oblastí. Tamní úřady se sice podle něj snaží zajistit bezpečnost přímo v letoviscích, je ale třeba respektovat, že při opuštění letovisek se turisté mohou ocitnout v nebezpečných zónách.

“Dnes je bohužel třeba být obezřetný i v zemích v Evropě,” řekl také Zaorálek a připomněl nedávné teroristické útoky v Británii. “Nikde nemůžeme vyloučit, že se může stát teroristický útok velkého rozsahu, je to bohužel realita a je to třeba počítat,” uvedl.

Zaorálek i z důvodu bezpečnostních rizik doporučil občanům, aby se registrovali v aplikaci Drozd. Ministerstvo zahraničí ji využívá k tomu, aby informovalo Čechy v zahraničí v případě, že dojde k mimořádné situaci.

Stejně jako v předchozích letech vznikne na ministerstvu zahraničí konzulární tým rychlého nasazení, jehož členové budou připraveni cestovat do země, kde dojde k mimořádné situaci, a posílit tamní diplomaty při pomoci českým turistům. V nejvytíženějších letoviscích v Bulharsku, Španělsku a Chorvatsku ministerstvo zřídí konzulární jednatelství. V Chorvatsku a Bulharsku také budou působit smíšené hlídky místních a českých policistů.

Náměstek ministra Martin Smolek uvedl, že letos poprvé podléhá poskytnutí konzulární pomoci novému zákonu o zahraniční službě, který definuje práva a povinnosti Čechů v zahraničí. Smolek upozornil, že konzulární úřady sice mohou turistům poskytnout finanční pomoc, je to ale za podmínky, že dotyčnému nemohou peníze poslat jeho příbuzní z Česka a že se příjemce zaváže poskytnuté prostředky po návratu do vlasti vrátit. Diplomaté také mohou pomoc odmítnout, pokud ji žadatel v minulosti zneužil nebo pokud s konzulárním úřadem nespolupracuje.

Smolek také připomněl, že v případě, kdy v navštívené zemi nemá Česko své diplomatické zastoupení, mohou se čeští turisté v případě nouze obracet na ambasády a konzuláty ostatních členských zemí Evropské unie, které jsou povinny pomoc poskytnout.

Zaorálek upozornil také na to, že od dubna platí přísnější bezpečnostní režim na hranicích schengenského prostoru. Podle něj to může zejména pro turisty na cestě do Chorvatska a zpět znamenat komplikace, na hranicích se mohou tvořit fronty. Ministr nicméně zdůraznil, že i přes tyto přísnější kontroly nadále stačí Čechům k cestě do Chorvatska občanský průkaz a není třeba cestovní pas.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme