Po explozi metanu v Dole ČSM je v nemocnici stále jeden horník

15. ledna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Jeden ze dvou horníků hospitalizovaných po výbuchu metanu na Dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku byl již z Fakultní nemocnice Ostrava propuštěn do domácí péče. Další tam zůstává, jeho rodina si ale nepřeje zveřejňovat jakékoliv informace o jeho zdravotním stavu. Na dotaz ČTK to v úterý uvedla mluvčí nemocnice Naďa Chattová. Neštěstí z konce roku nepřežilo 13 lidí, z toho 12 Poláků.

Oba zranění muži se léčili na Klinice popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie FNO. Do domácího léčení mohl být propuštěn pacient, který byl popálen na deseti procentech těla a měl i další zranění způsobená explozí.

Pacienta jsme propustili v celkově velmi uspokojivém stavu a jak je v těchto případech obvyklé, za měsíc přijede k nám na kliniku na kontrolu,” uvedl primář Oddělení rekonstrukční chirurgie Vladimír Petráš.

Druhý z horníků měl hluboké popáleniny na polovině těla, jeho stav byl ještě koncem roku kritický a byl na jednotce intenzivní péče. Rodina pak požádala nemocnici, aby o jeho zdravotním stavu neposkytovala bližší informace.

Neštěstí se stalo loni 20. prosince v severní lokalitě Dolu ČSM. V oblasti 29. sloje explodoval metan a následně tam vypukl požár. Při výbuchu zemřelo 13 lidí a dalších deset bylo zraněno, v nemocnicích skončili tři lidé. Jeden byl ale propuštěn krátce po hospitalizaci.

Na povrch se záchranářům podařilo dostat zpočátku jen tělo jedné oběti. Další tři mrtvé vyprostila šestičlenná četa záchranářů o několik dní později, když na místě neštěstí dělala předběžný průzkum. Místo je po tragédii uzavřeno výbuchuvzdornými hrázemi. Uzavřený prostor má rozlohu přibližně 500 krát 500 metrů. Po explozi se objevily spekulace, že se v podzemí zakrývala čidla metanu, těžební společnost OKD to ale striktně odmítla. Těžba se v nezasažených částech po explozi obnovila 27. prosince.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme