U Moskvy spadlo letadlo s 71 osobami, havárii nikdo nepřežil

11. února 2018·Zprávy·Redakce

U Moskvy spadlo letadlo s 71 osobami, havárii nikdo nepřežil.
(Life.ru via AP)

AKTUALIZOVÁNO - Ramenský okres jihovýchodně od Moskvy byl v neděli dějištěm jedné z nejhorších leteckých katastrof v Rusku za posledních deset let. Krátce po startu z moskevského letiště Domodědovo se zde zřítil letoun společnosti Saratovské aerolinie s 71 osobami na palubě. Havárii nikdo nepřežil. Vyšetřovatelé zatím nevyloučili žádnou z možných příčin neštěstí.

Let mířil do Orsku v Orenburské oblasti na jihu Ruska, odkud také pocházela drtivá většina z 65 cestujících. Stroj An-148, který měl šestičlennou posádku, se dvě minuty po startu ztratil z obrazovek radarů a na zem dopadl asi 70 kilometrů od hlavního města ve 14:27 místního času (12:27 SEČ), ve vzduchu byl tedy jen šest minut. V médiích se objevila svědectví, podle nichž z letadla už před dopadem šlehaly plameny a ozvala se exploze. Trosky stroje jsou údajně rozeseté na kilometr dlouhém pásu.

Mezi oběťmi jsou podle ruského ministerstva pro výjimečné záležitosti i dvě děti ve věku pět a 12 let, jedna 17letá osoba a jeden cestující ze Švýcarska a jeden z Ázerbájdžánu. Agentura TASS uvedla, že na palubě byli celkem tři cizinci. České ministerstvo zahraničí ČTK sdělilo, že nemá informace, že by mezi oběťmi byl český občan.

Příčina neštěstí zatím není známá. Saratovské aerolinie tvrdí, že jejich stroj byl moderní, spolehlivý a neměl žádné technické problémy. Havarovaný An-148 byl vyroben v Rusku v roce 2010 a dopravce jej využíval od roku 2016. Certifikát osvědčující jeho letovou způsobilost byl podle TASS platný až do letošního června. V době havárie panovalo v okolí Moskvy mrazivé počasí se sněhovými přeháňkami.

Vyšetřovatelé pro tuto chvíli nevylučují žádnou variantu pokud jde o možné okolnosti nehody, od povětrnostních podmínek až po pochybení člověka. Podařilo se jim už nalézt jednu ze dvou černých skříněk, které na palubě pořizují záznam o průběhu letu. Přístroj prý nejeví známky poškození.

Havárie letadla se zřejmě odehrála velmi rychle, protože posádka ani nestačila vyslat jakýkoli nouzový signál. Ruské úřady již vyslechly personál na moskevském letišti, který let připravoval, a uvažují také o mimořádné kontrole poměrů v aerolinkách, které před časem měly potíže kvůli porušování předpisů, když se zjistilo, že při jednom z letů se v pilotní kabině nacházela nejen posádka.

 

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme