POČASÍ: Denní teploty se v posledním týdnu roku udrží nad nulou

22. prosince 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Denní teploty se v posledním týdnu roku i v prvním příštího udrží nad nulou. Mírně se ochladí až ve druhém a třetím lednovém týdnu. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Zároveň ale meteorologové upozorňují na to, že lze očekávat přechodné teplotní výkyvy. Srážkově bude období příštích čtyř týdnů kolem dlouhodobého průměru.

Předpokládáme, že období od 24. prosince 2018 do 20. ledna 2019 bude jako celek teplotně průměrné,” uvedl ČHMÚ. Poslední prosincový týden bude podle meteorologů spíše slabě nadprůměrný, první a druhý lednový týden průměrný a třetí lednový týden vychází spíše slabě podprůměrný.

V prvních dvou týdnech se průměry nejvyšších denních teplot budou pohybovat kolem dvou stupňů Celsia a ve druhém a třetím lednovém týdnu kolem nuly. “Lze však očekávat přechodné teplotní výkyvy do kladných i záporných teplot,” uvedli meteorologové.

Dlouhodobá průměrná teplota pro následující čtyři týdny je minus 1,4 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1984, kdy průměr činil minus 9,2 stupně Celsia. Zatím nejvyšší průměr 4,4 stupně meteorologové zaznamenali v roce 2006. Průměrný úhrn srážek pro období od 24. prosince do 20. ledna je 39 milimetrů.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme