POČASÍ: Nadprůměrné teploty vydrží ještě dva týdny, pak se ochladí

4. listopadu 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Teplotně nadprůměrné počasí vydrží v Česku i následující dva týdny, teploty ale budou postupně klesat. V druhé půlce listopadu se teploty v noci už budou pohybovat kolem nuly a denní nepřekročí deset stupňů Celsia. Srážkově bude období následujících čtyř týdnů spíše podprůměrné. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

“Předpokládáme, že období od 5. listopadu do 2. prosince 2018 bude na našem území jako celek teplotně nadprůměrné,” uvedli meteorologové. Podle nich ale průměrné týdenní teploty budou vzhledem k postupujícímu podzimu postupně klesat a v druhé půlce období se dostanou blízko běžným hodnotám pro danou roční dobu.

Během následujících čtyř týdnů bude podle ČHMÚ pokračovat suchý charakter počasí. “Srážky by měly být většinou tvořené z podzimního mrholení nebo se vyskytnou při přechodu slabých front,” doplnili meteorologové.

Teploty v Česku byly výrazně nad normálem většinu října. Například ke konci první poloviny měsíce padl alespoň jeden teplotní rekord sedm dní v řadě. V pražském Klementinu činila za celý říjen průměrná měsíční teplota 12,5 stupně Celsia. “Letošní říjen se umístil na 15. až 17. místě z 244 dosavadních říjnů do roku 1775, patří tedy mezi deset procent nejteplejších říjnů od začátku dostupných měření,” uvedli dnes na webu meteorologové.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme