Počet nových případů spalniček klesá, za poslední týden přibylo devět

21. května 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

V Česku přibylo za týden devět případů spalniček. O týden dříve byl počet nakažených dvojnásobný. Nejvíc nemocných zaregistrovali lékaři v Praze a na jihu Moravy. Vyplývá to z informací zveřejněných na webu ministerstva zdravotnictví. Od začátku letošního roku onemocnělo spalničkami 530 lidí, za celý loňský rok bylo 203 nemocných.

Spalničky jsou vysoce nakažlivé onemocnění. Nemoc se šíří kapénkami, od nakažení se projeví za jeden až tři týdny. Při léčbě je povinná hospitalizace na infekčním oddělení a izolace po sedm dní od objevení vyrážky. Vyšetření musejí být všichni, kdo se s nemocným potkali.

V období od 11. do 17. května nahlásili lékaři devět nových případů, z toho tři v hlavním městě a stejný počet v Jihomoravském kraji. Dva případy hlásil Jihočeský kraj a jednoho nemocného Středočeský kraj.

Prvními příznaky onemocnění jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek, někdy bílé tečky v ústech. Později se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny.

Kdo spalničky prodělal, zůstává proti nemoci imunní celoživotně. Nemoc se v populaci nešíří, pokud je očkovaných 95 procent populace, což Česko dosáhlo naposledy před pěti lety.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme