Pochybné hovězí maso se našlo v restauraci U Moťáka

V pražské restauraci U Moťáka bylo v rámci prošetřování kauzy polského hovězího nalezeno 31 kilogramů masa označeného za české, řekl na tiskové konferenci ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Státní veterinární správa uvedla, že u masa nebylo možné dohledat původ a datum zamražení, proto veterináři nařídili likvidaci masa. Vyjádření restaurace ČTK zjišťuje.

Toman dopoledne mluvil o tom, že některé restaurace, které odebíraly v Praze hovězí z problematických polských jatek, je následně vydávaly za argentinské. To na odpolední tiskové konferenci označil za “příklad”. Už ráno uvedl, že pokud by se v polském hovězím našly zbytky veterinárních léčiv, přijme stát mimořádná veterinární opatření.

“Chci vás ubezpečit, že to nešlo do žádných low-costových restaurací, byly to luxusní restaurace, speciálně v Praze. Braly to restaurace, které pak vydávají polské maso za argentinské, aby mohly prodávat za 1000 korun porci,” řekl dopoledne poslancům sněmovního zemědělského výboru. Toman nechtěl konkrétní podniky uvádět, mají však podle něj asijské názvy. “A tím nemyslím čínské restaurace,” dodal.

Odpoledne pak na dotaz novinářů uvedl restauraci U Moťáka v pražské Sokolovské ulici. Pracovník restaurace odkázal ČTK na majitele podniku, jeho telefon byl ale odpoledne nedostupný. Veterináři však uvádějí, že se nejednalo jenom o hovězí maso – šlo o necelých deset kilogramů neoznačeného vepřového, necelý kilogram kuřecího a krůtího ořezu, kilogram mlétého masa, přes dva kilogramy krůty a dále pak masa označená jako daněk, jelen či losos. Hovězího masa, které bylo neoznačené, našli veterináři 9,56 kilogramu. Veterináři nyní podniku hrozí pokutou až 50 milionů korun.

“V průvodních dokladech doprovázejících hovězí maso do několika restaurací v Praze byly zjištěny nedostatky. Na dodacích listech byl uveden původ Česká republika, přestože maso bylo originálně balené a na etiketách byl jasně vyznačen původ Polsko. Státní veterinární správa zjištění dále šetří jako nesprávné značení původu masa v průvodních dokladech,” dodali veterináři.

Veterináři v polském hovězím mase z problematických jatek, které bylo přivezeno do Prahy, nezjistili zbytky léčiv. Maso bylo i vzhledově v pořádku. Zatím však nejsou hotové testy na salmonelu, sdělil v úterý ČTK Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS). Nejspíš tak bylo v pořádku i 56 kilogramů masa, které odebraly právě pražské restaurace, neboť šlo o stejnou zásilku.

Zatím veterináři od 28. ledna do pondělí odebrali na 80 vzorků zásilek polského hovězího. Dosud vyšetřili třetinu, všechny vzorky byly v pořádku.

Ze zhruba 300 kilogramů hovězího masa z problematických polských jatek, které se dostalo do ČR, se 137 kilogramů prodalo spotřebitelům nebo restauracím. Na polských jatkách se údajně porážely nemocné krávy.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Viditelně zkažené části masa se odřezávaly a vyhazovaly. Jatka už byla uzavřena. Na trh se dostalo asi 9,5 tuny masa, z toho třetina do zemí EU, napsala agentura DPA. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují.