Počítačovou síť v nemocnici na Rokycansku napadl hacker: Za data pacientů chce peníze

29. června 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Počítačovou síť v plicní nemocnici v Janově na Rokycansku napadl hacker. Data zašifroval a nemocnice se tak k nim už několik dnů nemůže dostat. Správce sítě vyzval neznámý pachatel k uhrazení částky ve virtuální měně, která se zobrazila na všech monitorech v síti, řekla ČTK mluvčí rokycanské policie Hana Kroftová. Na případ upozornil server novinky.cz.

“Dosud neznámý pachatel získal neoprávněně přístup k uloženým datům společnosti, která zašifroval a tím je učinil nefunkční,” uvedla mluvčí. Hacker omezil běžný chod státního zařízení, počítačová síť v nemocnici nefunguje. Případem se zabývá policie. “Trvá to už od soboty. Řeší to pan ředitel,” řekla ČTK pracovnice sekretariátu léčebny.

Okolnostmi případu se podle ní zabývají rokycanští policisté z oddělení hospodářské kriminality. Případ prověřují pro podezření z přečinu neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací. Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov se 170 lůžky je odborným léčebným ústavem s nadregionální působností.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme