POCTA: Náměstí v Izraeli ponese jméno Václava Havla!

7. června 2015·Zprávy·Redakce

Izrael uctí našeho bývalého prezidenta! Přístavní město Haifa bude od konce června zdobit Náměstí Václava Havla a do konce roku by mohla nést jeho jméno také ulice v Jeruzalémě.

Česko a Izrael si letos připomínají 25 let od znovunavázání vzájemných vztahů a také od první návštěvy Havla v této blízkovýchodní zemi. “Součástí všech těch připomínkových akcí je mimo jiné také iniciativa pojmenovat náměstí či ulici jménem Václava Havla ve velkých městech Izraele,” uvedl český velvyslanec v Izraeli Ivo Schwarz.

Náměstí, které ponese Havlovo jméno, je podle Schwarze asi osmkrát menší než pražské Václavské náměstí. Leží v nové haifské čtvrti Šimona Perese. “Je to oblast, která je dnes nejdynamičtěji se rozvíjející části Haify,” míní Schwarz a věří, že na podzim by mohla přibýt ještě ulice či náměstí v Jeruzalémě.

Vedle toho by se na kampusu univerzity v Tel Avivu měla také instalovat jedna z “Havlových laviček”. Ty už stojí ve čtyřech tuzemských městech a v zahraničí je na ni možné usednout třeba v Dublinu, Washingtonu, Barceloně nebo v Oxfordu. Ulici po Václavu Havlovi v zahraničí pojmenoval už například polský Gdaňsk. 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme