Podezřelé maso z Polska mohou zákazníci v Napajedlech vrátit

26. února 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Svatobořice-Mistřín (Hodonínsko) 26. února (ČTK) - Podezřelé maso z Polska, které prodala firemní prodejna společnosti Maso Kurtin v Napajedlech na Zlínsku, mohou odběratelé vrátit. Zatím se to ale podle zjištění ČTK nestalo. Do prodejny přišlo podle Státní veterinární správy (SVS) 170,4 kilogramu hovězího masa, které by mohlo být nakažené salmonelou. Vedoucí napajedelské prodejny však v úterý ČTK řekla, že testy na salmonelu i antibiotika byly negativní.

Prodejna své zákazníky o kauze informovala. “Máme to vyvěšené. Lidé mohou zakoupené hovězí maso vrátit. Zatím se tak však nestalo,” uvedla vedoucí. Část ze 170 kilogramů masa z dané šarže se podle ní již prodala, část se vracela.

Veterináři ve čtvrtek oznámili, že z Polska do Česka bylo dovezeno dalších 1164 kilogramů hovězího masa, které může být nakažené salmonelou. Maso pochází ze stejné šarže a místa jako u dříve dovezených 700 kilogramů masa, ve kterém testy odhalily tyto bakterie.

Ze 1164 kilogramů masa směřovalo 564 kilogramů do podniku Agro-CB v Lomnici nad Lužnicí.Maso zakoupené od 13. února je možné vrátit.Michal Kurtin z Kunovic na Uherskohradišťsku přijal zásilku 550 kilogramů masa, 178 kilogramů bylo ve firmě ve skladu pozastaveno a bude zničeno v asanačním podniku.

Dalších 372 kilogramů rozeslal do deseti firem v Jihomoravském a Zlínském kraji, největší množství do napajedelské firemní prodejny. Část masa skončila i v restauraci ve Svatobořicích-Mistříně na Hodonínsku, podle údajů SVS šlo o 102 kilogramů.

“Maso z dané šarže jsme zatím dali bokem, ještě jsme ho nezpracovávali. Veterináři si odebrali vzorky a dnes se máme dozvědět výsledky a poté budeme vědět, co s masem uděláme, jestli ho budeme vracet. Rozhodně jsme ale neodebrali 102 kilo, tolik nikdy nebereme,” řekl ČTK v úterý provozovatel restaurace Luděk Bukvald.

Odpoledne po kontrole veterinářů uvedl, že testy ukázaly, že maso bylo v pořádku, ale vzhledem k tomu, že šlo o kontaminovanou šarži, musel jej vrátit. “Do budoucna určitě dodavatele masa měnit nebudeme. U lidí je oblíbené a nikdy s ním nebyl problém,” uvedl Bukvald. Podle něj je důležité, aby si lidé nepletli maso s podezřením na salmonelu s masem z jatek, kde se zpracovávaly nemocné či mrtvé krávy.

Zprávy - další články

Doporučujeme