Podezřelý z útoku na mešity na Novém Zélandu stanul před soudem

16. března 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Novozélandské úřady potvrdily, že hlavním podezřelým z páteční střelby ve dvou mešitách ve městě Christchurch je 28letý Australan Brenton Tarrant. Zadržený muž se v noci na sobotu SEČ krátce objevil před soudem a byl oficiálně obviněn z vraždy. Zůstane ve vazbě do dalšího soudního jednání, které se uskuteční 5. dubna.

Při střelbě ve dvou mešitách ve městě Christchurch zahynulo nejméně 49 lidí, dalších 48 osob utrpělo zranění. Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová uvedla, že šlo o dobře plánovaný teroristický čin.

Minutu před soudem

Hlavní podezřelý, Australan Brenton Tarrant, přišel k soudu v poutech a bílém vězeňském oblečení. V soudní síni ve městě Christchurch strávil jen asi jednu minutu, během které si vyslechl obvinění z vraždy. Neprojevil přitom žádné emoce, napsala agentura AP.

Podle agentury AFP obžalovaný nepožádal o propuštění na kauci a zůstane ve vazbě do dalšího soudního stání, které je plánováno na 5. dubna.

Soudce Paul Kellar prohlásil, že Tarrant byl zatím obviněn pouze z jedné vraždy, tento počet ale podle něj nevyhnutelně poroste. “Zatím jde o jedno obvinění z vraždy, ale lze předpokládat, že budou další,”dodal.

Vyšetřování pokračuje

Novozélandská policie původně zatkla čtyři lidi, kteří byli všichni v době incidentu ozbrojeni, jednoho z nich ale už propustila. “Byl to řadový občan, který chtěl jen vyzvednout děti ze školy, rozhodl se ale vzít si s sebou střelnou zbraň,” řekl policejní komisař Mike Bush.

Na dotaz, zda se policie domnívá, že je za útoky v obou mešitách odpovědná stejná osoba, Bush odmítl jednoznačně odpovědět s poukazem na probíhající vyšetřování. “Nevíme ale o ničem, co by tomuto předpokladu odporovalo,” dodal.

Podle policejního komisaře úřady nemají žádné informace o bezprostředně hrozícím nebezpečí v zemi, ale radí všem občanům mít se po útocích v mešitách na pozoru.

Útočník před střelbou zveřejnil prohlášení, v němž napsal, že ho k činu přivedly protiimigrační motivy a že chtěl pomstít teroristické útoky spáchané muslimy v Evropě. Za svůj hlavní zdroj inspirace označil norského ultrapravicového atentátníka Anderse Behringa Breivika.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme