Podle Babiše není potřeba svolávat kvůli novičoku bezpečnostní radu

6. května 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

(CTK Photo/Vit Simanek)

Svolávat Bezpečnostní radu státu kvůli záležitostem kolem látky novičok v Česku a výrokům prezidenta Miloše Zemana není potřeba, míní premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). V pondělí se sejde se šéfy Bezpečnostní informační služby (BIS) a Vojenského zpravodajství. Babiš to v neděli řekl při Slavnostech svobody v Plzni. Na tom, že by se novičokem měla zabývat Bezpečnostní rada státu, se v neděli v České televizi (ČT) shodli místopředsedové ANO a ČSSD Petr Vokřál a Martin Netolický.

Zeman ve čtvrtek uvedl, že se v Česku jed novičok v malém množství vyráběl a testoval. Ministerstva obrany a zahraničí následně oznámila, že látky tohoto typu se v Česku syntetizují pro účely protichemické obrany, ale pouze v mikroskopickém množství. Z laboratoří uniknout nemohly. Konkrétní látka, kterou byl otráven ve Velké Británii ruský dvojitý agent Sergej Skripal, se v Česku podle úřadů netestovala.

Zeman ve čtvrtek uvedl, že podle Vojenského zpravodajství se v Česku vyráběla nervově paralytická látka A230, kterou označil za novičok. Civilní rozvědka BIS podle Zemana dospěla k závěru, že tento plyn není novičok. Prezident řekl, že se přiklání k názoru vojenských zpravodajců. Babiš v pátek reagoval, že bude chtít od tajných služeb podrobnější informace. Je podle něj překvapující, že se ve vyjádřeních o přítomnosti novičoku v Česku rozcházejí. “V pondělí mám schůzku s ředitelem BIS a Vojenského zpravodajství, kde se o tom budeme bavit,” řekl v neděli premiér v Plzni.

Také Vokřál pokládá za zarážející údajnou rozdílnost zpráv Vojenského zpravodajství a BIS, na něž se prezident odvolával. “Z toho můžou vyplývat prohlášení, která nás nestaví do nejlepšího světla,” řekl v ČT v pořadu Otázky Václava Moravce. Podle Netolického by se měla vládní bezpečnostní rada sejít za přítomnosti prezidenta a věc si vysvětlit. Místopředseda ČSSD také soudí, že vše nahrává ruské propagandě, a Česko je “za šašky”. Rusko Zemanovy výroky uvítalo, podle něj prezidentova slova vyvracejí obvinění britských vyšetřovatelů, že za útokem na Skripala stojí Moskva.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme