Podle herpetologa je had nejspíš po smrti. Člověka by navíc napadl pouze v ohrožení

4. října 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: Policie ČR

Stále pokračují snahy odborníků, včetně herpetologů a kriminalistů, o nalezení zatoulaného hada z bytu v pražských Hlubočepích. Poté, co byla žena nalezena v bezvědomí v tomto domě, totiž had zmizel neznámo kam.

Záchranáři a policisté v prvních chvílích nevěděli, že se jedná o uštknutí hadem. Záchranáři ošetřovali ženu s podezřením na intoxikaci s tím, že žena byla v bezvědomí a záchranáři ji museli resuscitovat. Následně byla převezena do motolské nemocnice.

Právě tam lékaři zjistili a potvrdili, že byla žena uštknuta hadem, pravděpodobně mambou zelenou. Žena byla převezena na specializované pracoviště Fakultní nemocnice na Karlově náměstí, kde ji bylo aplikováno antisérum. Žena byla uvedena do umělého spánku a lékaři vyčkávají, zda nejsou příliš poškozeny orgány.

Současně s tím vyrazili do domu, ve kterém žena bydlela, policisté, strážníci, herpetologové a v rámci asistence také záchranáři. Nebylo zcela jasné, kde se had nachází, nicméně panoval předpoklad, že je stále v domě, kde mělo k uštknutí dojít.

Jak uvedl herpetolog, který se na pátrání po hadovi podílí, v domě, potažmo v suterénním bytě, ve kterém žena bydlela, nebylo nalezeno žádné terárium, ani chovatelské zařízení. Byly nalezeny pouze přepravky a klece. Had tedy v tomto bytě, pokud zde byl opravdu chován (to může v současné chvíli potvrdit pouze uštknutá žena, která však nyní není schopna výslechu) nemohl žít ve vyhovujících podmínkách.

Podle herpetologa je velmi nepravděpodobné, že by sám opustil dům. Had bude podle něj vyhledávat teplé a bezpečné místo, jako jsou například stoupačky, nebo různé škvíry a úzké prostory. Stále platí, že jsou v domě nainstalovány tepelné nástrahy. Had se u nich ale zatím neobjevil. Ve čtvrtek vyrazili odborníci po zvířeti pátrat i pomocí štěrbinové kamery. Tou prohledávali například sádrokartonové podhledy.

Dle sdělení herpetologa je vzhledem k nepříznivým podmínkám v bytě had již na 90 % mrtvý. Pokud by byl nalezen živý, bude podle něj ve špatném zdravotním stavu. Zároveň také vyvrátil tvrzení o tom, že se jedná o nočního tvora. Loví podle něj především přes den, a to drobné ptáky. Sám od sebe by podle herpetologa neměl na člověka zaútočit. To by prý udělal pouze v případě, že by na něj člověk šlápl, nebo se ho pokusil zabít, či na něj jinak sahat.

Zprávy - další články

Doporučujeme