Podle poloviny Čechů je protikuřácký zákon pozitivní

20. dubna 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Protikuřácký zákon považuje za pozitivní třiapadesát procent Čechů. Třetina občanů jej považuje za negativní. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM pro ministerstvo zdravotnictví. Podle šéfa resortu Adama Vojtěcha (za ANO) je brzy, aby se zákon měnil. Reagoval tak na nadcházející schůzi Poslanecké sněmovny, která má řešit zmírnění zákona.

Z průzkumu jednoznačně vyplývá, že 68 procentům populace nevadí zákaz kouření v restauracích. Primárně jsou to nekuřáci, ale i 62 procent občasných kuřáků,” uvedl ministr. Ukázal také, že u tří pětin lidí zákaz neovlivnil to, jak často chodí do restaurací. Pětina sice návštěvy omezila, další pětina ale naopak do restaurací začala chodit víc.

Návrh na zmírnění zákona se podle Vojtěcha opírá spíše o pocity navrhovatelů než o exaktní fakta. “I jako právník si myslím, že měnit zákon po takto krátké době, je špatná praxe,” dodal Vojtěch. V Británii podle něj platí deset let a přínosy jsou jednoznačné. Ministr dodal, že se bude snažit kolegy přesvědčit, aby byla novela zamítnuta už v prvním čtení.

Podle předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku Evy Králíkové se první výsledky už ukazují, ubylo hospitalizací u nemocí způsobených kouřením, jako jsou cévní mozkové příhody či infarkty. “Letos by nemuselo být pro tyto nemoci hospitalizováno asi 20.000 lidí,” řekla na tiskové konferenci.

Ministr upozornil na to, že náklady státu spojené s kouřením dosahují 100 miliard korun ročně. Podle odborníků výběr daní z tabáku tyto náklady nepokrývá. Ročně kvůli nemocem přímo souvisejícím s kouřením zemře zhruba 16.000 Čechů.

Zákon posuzoval na návrh senátorů i Ústavní soud. Zákaz kouření v restauracích ale nezrušil, upravil jen některé dílčí části zákona, které se většinou týkaly prodeje alkoholu. Menšina přehlasovaných soudců ale uvedla, že by zákon neměl být inspirací k dalšímu omezování svobod.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme