Podle příbalové informace respirátory FFP2 před infekcí nechrání. Opak je pravdou, tvrdí odborníci

3. března 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: ČTK /Katerina Sulova)

Od začátku března musíme na většině veřejných míst, jako jsou obchody nebo MHD, nosit kvalitnější ochranu dýchacích cest v podobě respirátoru FFP2 nebo KN 95. Jak moc nás ale chrání? Pokud si přečtete příbalový leták, který má většina zakoupených respirátorů, tak zjistíte, že samotný prodejce v něm uvádí, že neelimuje riziko infekce či nákazy. Nabývá to tedy dojem, že vás před viry neochrání. Podle odborníků je ale opak pravdou. S informací přišel server Novinky.cz.

Respirátor je podle návodu primárně určen pro práci v zaprášeném prostředí. Eliminuje minimálně 94 procent pevných částic, prach, větší částice aerosolů či kouře. Tento prostředek neeliminuje riziko koncetrace nemoci či infekce, píše se v příbalovém letáku. “Nepoužívejte ochranu před atmosférickými kontaminanty, jejichž koncentrace nejsou známy nebo jsou bezprostředně nebezpečné pro zdraví či život,” stojí v návodu.

Podle odborníku člověku ale dostatečnou ochranu poskytují. “Odborníci se u těchto certifikovaných FFP2 respirátorů shodují, že chrání před viry a bakteriemi, proto také vláda postupně nařizuje jejich používání,” uvedl mluvčí společnosti GOOD Mask Aleš Povr pro server Novinky.cz. Pokud máte masku správně nasazenou, tak snižujete přenos kapének do ovzduší a chráníte sebe i své okolí.

“Pokud se ale nachází takový nápis na výrobcích, tak je na místě prověřit jeho certifikát a poměřit filtraci a další parametry,” popisuje Povr pro server. Právě proto se odborníci rozhodli v nejbližších dnech udělat nezávislý test na většinu respirátoů, které se na českém trhu nachází.

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme