Podnikatel Kočka je znovu na svobodě: Blízcí prozradili detaily jeho případu

29. července 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová

Podnikatel Jan Kočka. Foto: ČTK

13. července ho zadržela zásahovka, protože by podle soudu mohl negativně ovlivňovat zatím nevyslechnuté svědky. Po dvou týdnech je ale pražský podnikatel Jan Kočka (54) z vazby opět venku. Lidé z jeho okolí nyní médiím prozradili, jak se údajně seběhly vyšetřované události. 

Kočka má na krku obvinění z vyhrožování a fyzického napadení. “Trojice v půlce června vyhrožovala a následně fyzicky napadla sedmapadesátiletého poškozeného, kterého násilím nutila k převodu jeho firmy. Při odchodu mu jeden z mužů vyrval ze zdi bezpečnostní kameru, která celý incident natáčela. Poškozený po napadení utrpěl zranění, která si vyžádala převoz do nemocnice,” uvedla tehdy pražská policejní mluvčí Violeta Siřišťová. Mužům teď hrozí až deset let za mřížemi.

Protože existovalo důvodné podezření, že by se Kočka pokoušel ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky, rozhodl soud o jeho vzetí do vazby. 13. července ho pak zásahová jednotka zadržela při posezení v restauraci. Všechny svědky už se od té doby podařilo vyslechnout. Nebyl proto důvod držet podnikatele dál za mřížemi a tak byl po dvou týdnech opět propuštěn.

Dluh tři sta tisíc

A o co vlastně šlo? Trochu světla do případu vnesli Kočkovi blízcí, kteří se pod podmínkou anonymity svěřili médiím. Podle nich mělo jít o dluh zhruba 300 tisíc korun, všichni zúčastnění měli být navíc z poněkud pochybného prostředí.

“Původně na té schůzce všechno mělo probíhat v klidu, ten později napadený dluh uznal, slíbil, že peníze vrátí, a dohadovali se na tom, jak se to provede. Pohodička. Jenže pak se to všechno naprosto zvrtlo, protože jeden z těch tří měl pocit, že se na cápka udělalo málo bububu a že by se měl aspoň trochu postrašit, prostě ego. Začal dělat dusno. Přerostlo to v něco, co neplánovali,” uvedl pro eXtra.cz jeden ze zdrojů, jejichž identitu redakce z bezpečnostních důvodů tají.

Zprávy - další články

Doporučujeme