Podpálil někdo vzácnou památku? Policie zadržela v souvislosti s požárem kostela v Třinci 2 lidi

3. srpna 2017·Zprávy·Redakce

V třinecké části Guty v noci z 1. na 2. srpna 2017 shořel dřevěný kostel z 16. století. Významná památka byla prakticky zničena. Škody půjdou podle předběžných odhadů do desítek milionů.

Policie zadržela v souvislosti s požárem historického kostela v Třinci-Gutech dva podezřelé. Podezřívá je ze žhářství a možná i obecného ohrožení. Na tiskové konferenci v Ostravě to řekl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel. Policie zatím podle něj nikoho neobvinila, ale v nejbližších hodinách zřejmě obvinění vznese. Podrobnější informace o podezřelých kriminalisté nechtěli sdělit.

Dřevěný kostelík z 16. století, který shořel v Třinci, byl jedním z asi osmi desítek podobných staveb, které se v Česku nacházejí. Přibližně polovina z nich je ale z 20. či 21. století, historických staveb je na čtyři desítky. Velká většina z nich je v Moravskoslezském kraji a ten v Třinci Gutech patřil k nejstarším z nich.

Zda by mohla být vystavěna jeho replika jako v případě kostela svaté Kateřiny v Ostravě – Hrabové, zatím není zřejmé, ke kostelu ale existuje důkladná dokumentace, která by tomu mohla napomoci, řekl ČTK zdroj z Národního památkového ústavu.

V třinecké části Guty shořel dřevěný kostel z 16. století. Byl cennou památkou s mnohým původním vybavením a obrazy z první poloviny 16. století. V letech 2012 až 2014 byl zrekonstruován za 4,3 milionu korun.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme