Pohled na svět dětským očima. Vyjde atlas Česka, který nakreslily a napsaly děti

4. února 2017·Zprávy·Redakce

Atlas Česka, podle kterého se dá cestovat, ale který také nabízí pohled na svět dětským očima, vydá v březnu Albatros. Kniha Můj atlas Česka obsahuje obrázky a texty, které vytvořily děti z celé republiky. Měly popsat nebo nakreslit místo, kde žijí. Jejich práce doplnili profesionální dospělí autoři a ilustrátoři, informovala ČTK Veronika Sonnková z Albatrosu.

Kniha je dělená do částí podle krajů, na předsádkách je doplňuje celobarevná mapa Česka, na úvodní dvoustraně každého kraje je jeho velká mapa se zakreslenými místy, o kterých se čtenáři dále dočtou.

Redakce Albatrosu vyzvala před dvěma lety děti mezi šesti a 16 lety, aby napsaly krátký text o místě, které znají, případně takové místo nakreslily, se zdůvodněním, proč ho mají rády. Loni v Albatrosu vybrali nejlepší příspěvky a jejich autory pozvali a kniha vznikala ve spolupráci nakladatelských redaktorů a dětí. Ty se také mohly naučit, jak se kniha vyrábí.

Texty pak atlas doplnil ještě Ondřej Hník a ilustracemi kreslíř Jiří Votruba. S jeho ilustracemi knih, kalendáři, pohlednicemi, plakáty, obaly CD i obrázky na četných předmětech pro turisty se lze v centru Prahy setkat na mnoha místech. Jeho volná tvorba, která čerpá z pop kultury, má humorný podtext i sociokritické vyznění.

Ondřej Hník vydal kromě několika antologií poezie také publikace pro děti, naposledy tituly Malý český poutník a Malý pražský chodec. Obě jsou sbírkami poezie, v jedné provádí malé čtenáře po pražských zákoutích, v druhé s nimi putuje po Čechách, Moravě a Slezsku.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme