Pohřeb babičky z Kouzelné školky: Kolegové a příbuzní se loučili s Libuší Havelkovou

12. dubna 2017·Zprávy·Redakce

Strašnické krematorium v Praze bylo ve středu v poledne místem posledního rozloučení s oblíbenou herečkou a pedagožkou Libuší Havelkovou, která po dlouhé nemoci zesnula 6. dubna ve věku 92 let. V činohře Národního divadla ztvárnila v letech 1960 až 1991 na sedm desítek rolí, v televizi a filmu jich bylo 120. Počet studentů, které vychovala během své téměř půlstoleté pedagogické činnosti na DAMU a konzervatoři, lze počítat na stovky.

U katafalku s rakví byly spolu s věnci rodiny i květy české první scény, Herecké asociace, pořadu Kouzelná školka České televize, Prahy 9 a Divadelní fakulty; u zrodu jejíž studentské scény Disk Havelková stála.

Se smutečním projevem vystoupil herec Jaroslav Satoranský, kterého Havelková na DAMU učila. Oslovil ji “moje milovaná druhá maminko”, protože v polovině 70. let byl jejím synem v seriálu Nejmladší z rodu Hamrů. Matkou mu byla i mnohem dříve v Krškově filmovém dramatu Osení z roku 1960.

“Za ta krásná setkání s vámi moc děkuji a rád na ně budu vzpomínat,” řekl Satoranský. Jednou ji prý v seriálu jako maminku objal tak silně, že jí polámal žebra. “Moc jsem se tehdy omlouval, ale tak jsem vás měl rád,” vysvětlil.

Poslední oponu doprovodil spontánní potlesk smutečních hostů. Byli mezi nimi herci Petr Kostka, Antonín Hardt a Jiří Novotný, ředitel Národního divadla Jan Burian a prezident Herecké asociace Jiří Hromada. Její památku uctil také Josef Somr, který jí hrál manžela v roli výpravčího v oscarových Ostře sledovaných vlacích Jiřího Menzela. Další její filmoví partneři Václav Lohniský, Vlastimil Brodský, Josef Kemr, Jiří Sovák, Ilja Prachař a Josef Bláha jsou už v hereckém nebi.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme